Danmarks Statistik har offentliggjort en analyse, der beskriver de danske brugere af det fysiske og digitale bibliotek.
I løbet af 2022 lånte 1,4 mio. borgere 30 mio. biblioteksmaterialer på det lokale bibliotek eller det digitale bibliotek eReolen. Gennemsnitligt lånte de 1,4 mio. danskere 21 materialer hver.
Selv om brugen af eReolens udvalg i følge Bogpanelets seneste årsrapport er i stor vækst, er det stadig de fysiske filialer, der er den foretrukne blandt de danske bibliotekslånere. Således bruger 45% af lånerne kun materialer fra de fysiske filialer, 34% benytter kun eReolen, mens 22% benytter sig af både de fysiske filialer og eReolen.
Skønlitteratur er den genre, der bliver lånt mest af hos alle med undtagelse af studerende ned til 15 år, hvor 53% af det samlede udlån var faglitteratur.
I følge rapporten er det kvinder, der både bruger biblioteket mest og låner klart flest bøger. 66% af brugerne var i 2022 kvinder og disse stod for 70% af alle lån af biblioteksmateriale.
– I 2022 lånte næsten hver fjerde i løbet af året et eller flere biblioteksmaterialer enten fysisk eller digitalt på folkebibliotekerne og eReolen. Lånerne var især glade for skønlitteratur, som lå øverst på listen, hvis man ser bort fra de studerende, der i højere grad lånte faglitteratur, siger Maria Pedersen, fuldmægtig i Danmarks Statistik.
Derudover skrives der i analysen, at det især er familier med hjemmeboende børn, der låner biblioteksmaterialer. I 2022 var% af alle familier med hjemmeboende børn lånere på folkebibliotekerne. Til sammenligning var kun 22% af alle familier uden hjemmeboende børn lånere.
1% stod for 14% af det samlede udlån
Selvom gennemsnittet lyder på 21 materialer, var der nogle, der lånte meget mere end andre i 2022. Den ene procent af lånerne, der lånte allermest, kaldes i analysen for ‘hyperlånere’. For at blive defineret som hyperlåner i analysen, skal man i 2022 have lånt over 197 materialer.
Den typiske profil på en hyperlåner er en kvinde i alderen 30-49 år med hjemmeboende børn, og hun låner mere og oftere end gennemsnittet.
– Hyperlånerne er generelt flittige brugere af bibliotekerne – både i forhold til antallet af materialer der lånes, men også hvor ofte de låner. Derudover kan vi også se, at hyperlånerne i højere grad låner det samme materiale flere gange i modsætning til de øvrige lånere, som oftest kun låner det samme materiale en enkelt gang, forklarer Maria Pedersen.
Læs hele analysen om biblioteksbrugere her.