Lisbet Lundquist, født i 1943, har skrevet sine ’i ret høj grad sandfærdige erindringer’ om sin barndom, ungdom og ind i voksenlivet – erindringer om de første 40 år. Vi er med fra begyndelsen, da Lisbet bliver født, og bogen slutter, da Lisbets mor Ida dør i 1983. Bogen er skrevet i korte erindringsglimt, små […]
The post Hvor er stjernerne når det er lyst af Lisbet Lundquist first appeared on Bogrummet.

Lisbet Lundquist, født i 1943, har skrevet sine ’i ret høj grad sandfærdige erindringer’ om sin barndom, ungdom og ind i voksenlivet – erindringer om de første 40 år. Vi er med fra begyndelsen, da Lisbet bliver født, og bogen slutter, da Lisbets mor Ida dør i 1983.

Bogen er skrevet i korte erindringsglimt, små afsnit med indbydende overskrifter, som f.eks. ’Frem med listetæerne’ og ’Fedterøvsøjnene’. Hun skriver med humor og lethed om en barndom med mor Ida, far Frank og brødrene Jesper og Lars. Det var en anden tid at vokse op i, børnene var i højere grad overladt til deres egen verden og begrebet curlingbarn var ikke opfundet endnu. I hjemmet hersker de for den tid traditionelle kønsroller – far arbejder (meget) og mor er hjemme – selv om hun hader de huslige pligter, og derfor bruger sin viden og sit intellekt på at skrive. ’Forsigtigt linde på døren ind til stuen og mor, der, inden jeg får åbnet mundet, er der med sit: ’UD, jeg arbejder!’ Jeg vifter med hånden og lukker døren. Jeg er vant til det. Jeg kan altid gå over til Janssons’.

Lisbet fortæller om sin barndom, om teenageårene med de første forelskelser, pinlige episoder, om venskaber for livet – og om den voksne Lisbeths forelskelser og kærlighed og store samvittighedskvaler, når hun skal gøre det forbi med en kæreste. Vi hører også om vennerne og de nogle gange kvælende høje forventninger fra de stolte forældres side – forventninger, som det er umuligt at leve op til.

Smerten over, at hendes far aldrig rigtigt ser hende, skinner tydeligt igennem. Det var en anden tid, manden var ikke rigtigt involveret i børnenes liv, og Lisbet higer efter sin fars anerkendelse.

Familien er ikke skånet for sygdom og ulykker, men det virker som om Lisbets lyse sind bærer hende igennem livet. Hun er tæt knyttet til sine brødre og moster Elin, som er et fast holdepunkt i barndommen.

Det er i høj grad tilfældigheder, der gør, at hun får en karriere som model og skuespiller – for efter studenderkurset begynder hun at læse dansk på universitetet. Heldigvis satser hun ikke på ‘det sikre’, men tør gribe de muligheder, der viser sig, både da hun får tilbudt sit første modeljob og da hun får sin første rolle på en scene.

Bagerst i bogen er en række fotos, øjeblikke i Lisbeths liv, fra hun er 5 måneder i 1943 til den modne Lisbet i 2015. Det højner i den grad en erindringsbog, at der er tilføjet personlige fotos. Jeg hyggede mig med bogen, som ud over at være en erindringsbog også er et nedslag i en anden tid – ikke særlig langt væk, men alligevel utrolig meget anderledes.

 

Lån bogen på biblioteket

The post Hvor er stjernerne når det er lyst af Lisbet Lundquist first appeared on Bogrummet.