Mange kender de engelske tv-serier “The Young Ones” og “Blackadder” som Ben Elton var medforfatter på. Men Elton er også skuespiller, komiker, sangskriver, lyriker og […]

Mange kender de engelske tv-serier “The Young Ones” og “Blackadder” som Ben Elton var medforfatter på. Men Elton er også skuespiller, komiker, sangskriver, lyriker og romanforfatter.

Af Eltons store forfatterskab har kun nogle få titler fundet vej til en dansk oversættelse. Den bedst kendte er nok “To brødre” der udkom på dansk i 2013. Med “I kamp mod tiden” får vi endnu en gang lov at læse Elton på dansk.

Jeg har altid været fascineret af tanken om at kunne rejse i tiden. Hvor mange gange har vi ikke overvejet hvordan verden ville have set ud hvis mænd som Hitler, Stalin, og andre som dem, aldrig var blevet født, eller hvis de på en eller anden måde var døde inden de nåede at ødelægge så meget som de gjorde. Ben Elton har tilsyneladende også tænkt disse tanker, og har i “I kamp mod tiden” taget dem skridtet videre, og overvejer hvad der kunne være kommet i stedet.

Den berømte eventyrer og tidligere elitesoldat Hugh Stanton rejser tilbage i tiden til 1914. Hans mission er at forhindre mordet på ærkehertug Franz Ferdinand – det mord, der startede verdens hidtil værste krig. Men kan et enkelt mord virkelig ødelægge et helt århundrede? Og hvis det er tilfældet, kan et andet mord så forhindre det? Og hvad er konsekvenserne af at ændre historiens gang?

Jeg var ikke nået langt ind i bogen før jeg var ved at lægge den fra mig igen. En af hovedpersonerne er som hevet ud af “The Young Ones”, og er simpelthen ved at ødelægge det hele. Elton vil fortælle en meget alvorlig historie, og han vil gøre det i bedste spændringsroman-stil, og så duer det bare ikke – som i OVERHOVEDET IKKE – at lade en af hovedpersonerne være en utroværdig tegneseriefigur der stort set ikke tilfører historien andet end malplacerede oneliners. Heldigvis gør Benton noget ved problemet, hvorefter fortællingen skrider rigtig godt fremad.

Elton har skruet et spændende plot sammen, og det fungerer i det store og hele ganske godt. Der er til tider alt, alt for meget faktuel opremsning, men historien er god og jeg blev hængende til trods for førnævnte hovedperson og de lange faktuelle passager hvor læseren fodres med oplysninger der ikke alle er lige relevante for fortællingen. Faktisk er mange af dem fuldstændigt ligegyldige i forhold til handlingen. Og det kan betale sig at blive hængende. I bogens sidste tredjedel folder historien sig ud i retninger jeg ikke havde forudset. Jeg vidste hvor Hugh Stanton kom fra da han rejste tilbage til 1914. Troede jeg. For virkeligheden var en helt anden, og derfra spreder historien sig helt vildt, og det fungerer fremragende.

Til trods for ovennævnte bremseklodser i fortællingen, er helhedsindtrykket dog at jeg har læst en spændende og ikke mindst tankevækkende roman. Om det er fordi jeg er fascineret af tidsrejsen som begreb, eller om det skyldes andre ting, skal jeg ikke kunne sige, men Eltons fortælling og ikke mindst tankerne bag den, bliver ved med at rumstere i hovedet. Godt gået Elton, men skru lige lidt ned for komikken og fagbøgerne næste gang.

Forfatter:
Ben Elton

Oversat af:
Poul Henrik Westh

Forlag:
Turbulenz

Udgivet:
2015

Sider:
393

Kategori:
Spænding, science-fiction

Anmeldt:
01.05.2018

Af samme forfatter