Jeg er ikke gin-ekspert. Det vil gerne lige slå fast med det samme. Så Iben Diamants bog ”Gin” bliver lige nu anmeldt af en entusiastisk gin-nyder men ikke en gin-ekspert.
Min egen interesse for gin …

Jeg er ikke gin-ekspert. Det vil gerne lige slå fast med det samme. Så Iben Diamants bog ”Gin” bliver lige nu anmeldt af en entusiastisk gin-nyder men ikke en gin-ekspert.

Min egen interesse for gin begyndte nemlig først for alvor i 2016. Jo, jeg har – som så mange andre – med jævne mellemrum nydt en god gin & tonic, og i mine unge dage nød jeg mange, lange samtaleaftener og –nætter med min nuværende datters gudmoder i selskab med flere gode glas gin & grapetonic. Måske er det en slags blasfemi i gin-verdenen. Hvis det er, så undskylder jeg. Jeg var ung. Jeg vidste ikke bedre.

Sidste år havde jeg den store fornøjelse at besøge en udsøgt gin-bar i Madrid. Jeg var i byen med en god ven for at se Atlético spille mod Real i det, der skulle have været deres sidste opgør på det legendariske Estadio Vicente Calderon, før Atlético flyttede til deres nye stadion. De endte med at trække hinanden i Champions League, så det blev faktisk ikke det sidste opgør. Til gengæld fandt vi tæt på vores hotel en helt igennem fabelagtig gin-bar, hvor vi blev udsat for nogle meget mindeværdige oplevelser med en bartender, der på alle måder vidste, hvad han lavede. Siden har jeg eksperimenteret en del med den guddommelige drik og også lært et par gode vaner.

Dette er baggrunden for min interesse i gin. Og det er baggrunden for, at jeg anmelder denne bog.

”Gin” er nærmest et slags opslagsværk. Iben Diamant gennemgår med sikker hånd historien bag gin, hvad de forskellige former for gin består af, hvordan gin bliver fremstillet, og hvad forskellen er mellem forskellige slags gin som eksempelvis Dry gin, Destilleret gin, Old Tom gin og så videre. Du får endda opskriften på din egen tonic. Ja, det er lidt nørdet, men sådan er det, når du først kommer ind i denne verden.

Hun giver os dog også opskriften på en rigtig god gin-walk gennem London, og det er sjovt. Når jeg kalder den et opslagsværk, så er det, fordi den ikke indeholder særlig mange spændende og sjove opskrifter. I stedet består over halvdelen af bogen af det, hun selv kalder et gin-kartotek. Det er et fremragende kartotek, og det er meget brugbart og ganske nørdet. Men det er ikke så sjovt. Og jeg oplever på intet tidspunkt de to sjove g&t, jeg selv smagte i Madrid.

På den anden side, så kan jeg jo selv overraske mine gæster med denne drink. Og det er jo også positivt.

Alt i alt en god, nørdet og meget brugbar bog for dem, der gerne vil kende til ginnens historie og sammensætning. Men det er ikke et værk, der inspirerer til nye oplevelser.

Gin, Iben Diamant, Rosinante & Co., 2017, 221 sider.