Blythes mor, Cecilia, forlod hende, da Blythe var 11 år. Blythes mormor, Etta, begik selvmord i en alder af 32 år. Blythe har ikke fået kærlighed og omsorg fra sin egen mor, som heller ikke fik det fra sin mor.  Nu skal Blythe og Fox have et barn, og spørgsmålet er om Blythe kan blive […]
The post Instinktet af Ashley Audrain first appeared on Bogrummet.

Blythes mor, Cecilia, forlod hende, da Blythe var 11 år. Blythes mormor, Etta, begik selvmord i en alder af 32 år. Blythe har ikke fået kærlighed og omsorg fra sin egen mor, som heller ikke fik det fra sin mor.  Nu skal Blythe og Fox have et barn, og spørgsmålet er om Blythe kan blive en god mor for sin datter – eller om dysfunktionelle relationer mellem mødre og døtre kan nedarves gennem generationer? Fox er ikke i tvivl – selvfølgelig bliver hun en god mor! Som hans egen mor er og altid har været. Men det skal snart vise sig, at Blythe ikke kan leve op til Fox’ forventninger.

Da datteren Violet bliver født, er forholdet mellem mor og datter anstrengt lige fra starten. Blythe passer sin datter, nærmest som en robot – dag efter dag – men der er ingen varme følelser mellem de to. Blythe er overbevist om, at der er noget galt med Violet. Samtidig bebrejder hun sig selv, at hun ikke har de ‘rigtige’ følelser, som tilsyneladende alle andre mødre har. Er det i virkeligheden hende selv der er noget galt med? Violet er helt anderledes over for Fox. Han kan trøste hende, når hun græder. Han får det første smil. Han er vild med at være far, mens Blythe føler sig mere og mere alene.

‘Du sagde til mig, at det hele var noget, der foregik i mit hoved – at jeg gjorde et stort nummer ud af ingenting. At hun kun var et spædbarn, og at spædbørn ikke var i stand til ikke at kunne lide et menneske. Men det føltes som to mod en.’

Da Blythe bliver mor for anden gang til sønnen Sam, er det helt andre følelser, der fylder hende. Hun kan slet ikke få nok af Sam, elsker ham af hele sit hjerte.

Der sker to frygtelige ulykker, som Blythe er overbevist om, at Violet er skyld i. Men Fox tror ikke på hende. Hun er meget alene med sine tanker om, at Violet er anderledes. Er Violet født som et ondt barn uden samvittighed – eller er hun blevet skadet af, at Blythe fra starten har følt en uvilje mod hende?

For en hel del år siden læste jeg en bog, som jeg aldrig har glemt, den satte dybe spor – bogen hed ‘Vi er nødt til at tale om Kevin’ – har du læst bogen, ved du, at Kevin bliver massemorder som 15-årig. Her har mor og søn et anstrengt forhold lige fra sønnen er helt lille. Forholdet mellem Blythe og Violet gav mig associationer til Kevin og hans mor.

Bogen er mere spændende end en krimi, jeg kunne slet ikke stoppe med at læse. Der er en ildevarslende stemning i bogen – man VED bare, at der sker noget forfærdeligt. Den er fremragende skrevet, man kan i den grad leve sig ind i Blythes tanker og følelser – det er en stor præstation at kunne skrive, så man opnår den virkning. Tilmed er det forfatterens debutroman! Fantastisk debut, siger jeg bare!

 

Anmeldereksemplar

Lån bogen på biblioteket

The post Instinktet af Ashley Audrain first appeared on Bogrummet.