Margaret Atwood, Ian McEwan og Sally Rooney er blandt de forfattere, der har været udsat for svindleren Filippo Bernardins forsøg på at komme i besiddelse af upublicerede manuskripter.

Et årelangt mysterie i forlagsbranchen har fået sat sit punktum, da italienske Filippo Bernardini indrømmede at stå bag en lang række tilfælde, hvor han har forsøgt at svindle sig til over 1000 upublicerede manuskripter igennem falske domæner, skriver BBC og The Guardian.

I alt står Bernardini anklaget for at have oprettet 160 falske internetdomæner, der lignede forlagsfolks e-mailadresser så meget, at det har været svært for modtageren, at se forskellen.

Sagen har været omgivet af mystik, da de franarrede manuskripter, hverken er blevet lækket eller forlangt løsesum for, og motivationen bag Bernardini står stadig hen i det uvisse.

En af dem, der har været udsat for svindlen er Daniel Sandström, der er redaktør på det svenske forlag Albert Bonniers Förlag. Han har svært ved at gennemskue, hvad motivationen er:

– Det litterære svar på det spørgsmål tror jeg er, at vedkommende gjorde det for spændingen skyld, og at der er en psykologisk gåde i enden af ​​denne historie. Et mindre romantisk svar ville være, at det her er én, der gerne ville føle sig vigtigt og trække i tråde, og at dette var måden at opnå det på, har Sandström udtalt til BBC.

Selv var Bernardini ansat i det store amerikanske forlag Simon & Schuster som rettighedskoordinator og har brugt siden viden om forlagsindustrien til at snyde forlagsfolk, agenter og redaktører. Dog er der ingen antydning i efterforskningen, at det store forlag er indblandet i sagen.

– Vi er taknemmelige over for FBI og Justitsministeriet for dets forsvar og støtte til ejendomsrettighederne for forfattere i hele verden, udtalte forlaget i en erklæring fredag.

Bernardini vil blive dømt i april. Han risikerer maksimalt en straf på 20 års fængsel.