Muligheder og udfordringer vedrørende kunstig intelligens er på programmet, når kulturministrene i EU i dag mødes.

Danmarks kulturminister, Jakob Engel-Schmidt (M), deltager i dag i et rådsmøde, hvor de forskellige landes ministre skal diskutere, hvordan kultursektoren fremtidssikres i en tidsalder med kunstig intelligens.

Afsættet for debatten er, hvordan kulturlivet kan drage nytte af og blive bedre til at udnytte de muligheder, som kunstig intelligens rummer. Det skriver kulturministeriet i en pressemeddelelse.

Udover mulighederne vil Jakob Engel-Schmidt til mødet ligeledes sætte fokus på de risici og udfordringer, som kunstig intelligens har bragt med sig. Her gælder det især området vedrørende ophavsret i forhold til uautoriseret brug af ophavsretligt beskyttet materiale og nødvendigheden af at sikre en fair aflønning af kunstnere og andre, der skaber indhold, når deres materiale er blevet brugt i forbindelse med kunstig intelligens.

– Jeg er glad for, at en del af rådsmødet skal handle om kunstig intelligens. Udbredelsen af kunstig intelligens har enorme potentialer for os som borgere og for vores samfund. Det gælder også på kulturområdet. De muligheder skal vi gribe. Men lige så store mulighederne er, lige så truende er udfordringerne også. For kulturlivet indebærer det, at kunstneres værker uautoriseret indgår som træningsmateriale for udviklingen af kunstig intelligens, uden kunstnerne bliver betalt for brugen af indholdet. Det skal vi selvfølgelig sætte ind overfor.

– For mig er rådsmødet en god anledning til at nævne over for mine sportsminister-kolleger, at det enorme bureaukrati og papirnusseri, som vi udsætter vores frivillige for, er et kæmpe benspænd. En del af dette skyldes jo EU-regler om hvidvask og databeskyttelse. Derfor er det vigtigt med opmærksomhed på problemet i hele EU, udtaler Jakob Engel-Schmidt.

Foto: Nana Reimers