Bjergsted drømme blev Jane Aamunds sidste bog, og er på den måde en vemodig afslutning, når man, som jeg, har fulgt hendes forfatterskab i mange år. Den starter der, hvor Coloradodrømme sluttede – hvor Bob …

Bjergsted drømme blev Jane Aamunds sidste bog, og er på den måde en vemodig afslutning, når man, som jeg, har fulgt hendes forfatterskab i mange år. Den starter der, hvor Coloradodrømme sluttede – hvor Bob dør lige inden deres bryllup og Ane mister sin store kærlighed.

Otte år tidligere havde hun forladt sin ex-mand og deres to sønner. Nu vælger hun at forlade USA og flytte tilbage til Danmark. Med sig tager hun Bobs ord om ’aldrig at lade sig nøje’. Det bliver en af hendes guidelines i livet fremover, hvor hun skal finde nyt fodfæste.

Fodfæstet finder hun i den lille by Bjergsted på Vestsjælland, hvor hun køber et lille hus med masser af natur omkring, plads til hendes elskede hund, rum til at skrive og rum til at rumme og blive rummet af landsbyen.

I byen finder hun sig hurtigt til rette. Der er byens lokale butikker, hvor alt måske ikke er helt rent, men rent nok. Hun får gode venner og skaber sig et meningsfuldt liv der med Bjergsted som base og jobbet som journalist, hvor hun pendler frem og tilbage. På den måde går en række år med arbejde, ro, elskere og drømmen om at leve af at være forfatter – indtil hun bliver meget forelsket i Joakim, som hun ender med at flytte sammen med langt væk fra sit elskede Bjergsted.

Det er ikke altid nemt at være Ane og jonglere i parforholdet med de bindinger, som det giver på hendes liv og med dine og mine børn. Hendes udfordring er, at hun måske har en tendens til at negligere egne ønsker for at gøre sin mand tilpas. Han er ikke altid nem – og en dag må Ane tage en beslutning og endnu en gang vælge.

Jane Aamund skriver som altid godt og nærværende. Hun skriver om livet, om kærligheden til ægtefællen, til sønnerne, til vennerne. Hun ser de små ting i livet, har sans for detaljen og lægger mærke til det enkelte menneske og dets historie – eller det gjorde hun, for Bjergsted drømme blev hendes sidste bog. I den får vi forskellige nedslag i Anes liv, drømme og de valg det aftvinger.

Hvis du kan lide Jane Aamund, så kan du også lide denne bog. Hvis du ikke tidligere har læst hende, så skal du ikke starte her, men med fx Coloradodrømme, som er forgængeren til historien i Bjergsted drømme – selv om den godt kan læses fritstående. Eller du kan vælge nogle af de mange andre bøger, hun har skrevet om livet, kærligheden, uretfærdigheder, sygdom og de mange mennesker, der har inspireret hende fra hendes familie og mennesker hun har mødt. Vi har tidligere anmeldt Samtaler om natten her på bloggen, som udkom i 2018. Jeg har som altid været godt underholdt af Jane Aamunds skarpe, humoristiske og vedkommende pen.

Jane Aamund, Bjergsted Drømme, Forlaget People’s Press, 322 sider, november 2019