Læs for Livet har i april og maj måned gjort en kæmpe indsats for at få så mange bøger som muligt samlet ind til udsatte unge, der ikke har den adgang til bøger, som mange andre tager for givet. I den anledning har Anne D. Langhøj fra Ungdomscentret i Viby J, på vegne af BogMarkedet, interviewet ni unge mennesker med tilknytning til centret for at høre, hvad de tænker om initiativet og kampagnen. Foto: Læs for Livet.

 Projektet hedder Læs for Livet. Hvorfor tror du, det gør det?

”Jeg tror, det handler om at blive oplyst, og at man skal læse for ikke at være uvidende om det, der foregår rundt omkring,” fortæller en ung på 16 år. ”Det er sundt at læse, og det er her, man kan finde en ro, hvis man f.eks. har det svært. Så kan man forsvinde ind i en anden verden.”

En anden af de unge på 14 fortæller: ”Jeg tror, det hedder sådan, fordi man kan læse hele livet, og at man aldrig skal stoppe!”

 

Formålet er at få udsatte unge til at læse og opleve litteratur. Hvorfor tror du, det er vigtigt?

”For at give os en chance for at læse mange forskellige bøger! Jeg har kun få venner, der kan lide litteratur, og vi kommer aldrig på biblioteket og har ikke råd til bøger,” fortæller en ung på 13. En anden af de unge fortæller også, at hun altid har en bog med i tasken og er blevet helt bidt af at læse.

 

Hvordan har du det med at læse?

”Jeg læser og skriver hver dag, også meget gerne på engelsk. Jeg elsker, at de bøger, vi har fået, er bøger, der er specielt udvalgt til os,” fortæller en ung på 17.  En anden ung på 14 istemmer og fortæller: ”Jeg elsker at læse. På en vinterferie læste jeg engang tre bøger. Hvis jeg har adgang til bøger, er jeg en rigtig læsehest. Jeg er da også blevet nomineret som Årets Læsehest.”

 

Gad du godt læse mere, end du gør nu?

”Jeg drømmer om at blive forfatter en dag og har netop afleveret et manuskript til en roman. Jeg gad godt læse mere, da jeg bliver utroligt inspireret af andres værker. Jeg læser omkring 350 sider om dagen,” fortæller en ung på 16 år. En anden er mere tilbageholdende: ”Jeg gad godt læse mere, men skolen har gjort, at vi hader at læse, da det er under tvang.” En anden på 17 mener også, at den mængde, hun læser nu, er nok.

 

Tror du, at børn og unges læselyst hænger sammen med forældrenes?

”Ja. Forældrene er rollemodeller. Hvis de viser en naturlig interesse for litteratur, så smitter det, men det skal ikke påtvinges,” mener en ung på 16 år. En ung på 17 er ikke helt enig: ”Min mor læser meget, men ingen andre i vores familie læser. Det gider vi ikke! Måske kan det være, det smitter, men jeg tror, det afhænger meget af lyst.” En anden ung også på 17 er inspireret af andet end hjemmet: ”Ved mig var det skolebiblioteket, der motiverede mig til at læse. Ingen læser bøger hjemme hos mig, og jeg har aldrig fået læst bøger højt.”

De mange donerede bøger vil uden tvivl bringe en masse glæde med sig rundt om i landet, og give udsatte unge en chance for at blive grebet af læsningen. Læs for Livet har på deres hjemmeside selv foretaget en undersøgelse om unges læsevaner, og hvorfor kampagnen er vigtig. Du kan læse om de ‘5 grunde til at udsatte børn og unge ikke går på biblioteket’ her