Bogen er anmeldt af Betina Nielsen, Per Drustrup Larsen og Jan Findal Forlagets beskrivelse: Rina kan ikke genkende ansigter. Hun er læge, men om natten lever hun et dobbelt liv. For at kompensere for sit handicap og selvbehandle en svær barndom klatrer hun på høje bygninger og laver anonym street art under navnet Private Eye. … Continue reading “Jeg finder dig altid” af Elsebeth Egholm

Bogen er anmeldt af Betina Nielsen, Per Drustrup Larsen og Jan Findal

Forlagets beskrivelse:

Rina kan ikke genkende ansigter. Hun er læge, men om natten lever hun et dobbelt liv. For at kompensere for sit handicap og selvbehandle en svær barndom klatrer hun på høje bygninger og laver anonym street art under navnet Private Eye.

Men en nat går det galt. En ung mand styrter i døden tæt på Prismet i Aarhus, hvor hun netop har klatret. Og da hun kommer hjem, bliver hun overfaldet af en mand med en kniv. I “Jeg finder dig altid” begynder ting at ske, og hun ved, at nogen er efter hende.

Da efterforskeren Helge Stanek konfronterer hende, har hun sine egne grunde til at lyve, og han har sine egne grunde til at acceptere løgnen. Han forsøger at beskytte hende, men da Rina bliver mistænkt for drab, må hun flygte fra både politiet og sin ansigtsløse forfølger. Og det er ikke første gang hun er på flugt.

 

Betina Nielsens anmeldelse:

De første ord, der falder mig ind under læsningen af Egholms “Jeg finder dig altid” er, dejlig forfriskende. Måske ikke lige netop ord, man normalt bruger om en krimi, men det er stadig det bedste bud på en ultrakort beskrivelse efter at have læst bogen.

Dette er uden tvivl den bedste bog Elsebeth har skrevet. Jeg var blevet lullet lidt ind i Dicte-bøgerne. Betragtede dem ikke som noget særligt, da de ikke gav mig det helt store på oplevelses kontoen. De var som en slags selvfølge.

Nu skal jeg love for, der er kommet andre boller på suppen. Egholm har skabt en hovedperson i Rina, der brænder igennem og lynhurtigt er i blodet på dig.

Hendes handicap (hun lider af ansigtsblindhed), er ret nyt bekendtskab for mig, og enormt spændende at læse om og forholde sig til. Hendes dobbeltliv som Private Eye sætter lige en ekstra tvist på hele handlingen.

Handlingen fanger hurtigt fart og man bliver hvirvlet ind i et plot og et univers, der er velskrevet og gennemtænkt. Der er en tilpas mængde af cliffhangers, der selvfølgelig gør, at man alt for hurtigt er gennem bogen. Desværre for man vil stadig gerne brug mere tid sammen med Rina.

Tillykke Elsebeth, jeg er fan af din nye måde at skrive på, din interessante hovedperson og ikke mindst et spændende nyt univers. Hele opbygningen af dit plot er fabelagtigt, og at det endnu slet ikke er slut, kan man kun glæde sig over.

“Jeg finder dig altid” er min store læseoplevelse nr. 1 denne sommer.                  

Her fik jeg nemlig læst med hoved, hænder og hjerte.

Fem krimihjerter

Per Drustrup Larsens anmeldelse:
Med præsentationen af sine nye hovedperson – Rina / også kaldet Lina og med det fulde navn Katarina Svane-Dissing – har Elsebeth Egholm i denne seneste bog præsenteret en ny spændende aktør, som gerne må fortsætte i kommende bøger. Hun er en kompleks og interessant person med barndomstraumer, et specielt handicap og med særlige evner i kunst, klatring og kampsport. (Lidt samme type som Lisbeth Salander, og det er ikke skidt ment).

Samtidig præsenteres en ny politimand, Helge Stanek, der ud over at være efterforsker i plottet, så også i historien både er katalysator for indblik i politiets verden og en mulig kæreste til Rina. Der er ihvertfald gensidig fascination. Det vil vise sig.

Bagsideteksten siger egentlig tilstrækkeligt som inspiration til at gå igang med bogen, og det vil være ærgerligt at afsløre alt for meget, men lige et par elementer:
1) Rinas mor er succesfuld kunstner og er aldrig blevet gift, efter at hendes mand og Rinas far forsvandt efter at være kommet ud af fængslet.
2) Rina har haft en bror, der forsvandt da de to børn blev kidnappet som helt små. Rinas far blev dømt for forbrydelsen, hvor Rina efter kort tid dukkede op med hukommelsestab, men Rinas bror er aldrig blev fundet.
3) Helges far har også været politimand og var dengang med i efterforskningen af de to børns kidnapning.
4) Helge har kærstet med den ansvarlige efterforsker af den unge mands død og de øvrige mord, der involverer Rina.

Say no more! Læs selv bogen og bliv forført ind i en århusiansk verden med kriminalsager fra fortiden og i nutiden, interessante personer, spændende forviklinger, god lokalkolorit, dobbelte dagsordener samt løgne og sandheder – og et par mord.

Bliv underholdt og holdt i intens spænding i endnu højere grad end af forfatterens bøger om Dicte og hendes søn.

Jeg tøver ikke med at give bogen 9 point på min egen blogs krimiskydeskive – Drustrups Bogblog – og de maksimale 5 krimihjerter her.

Fem krimihjerter

Elsebeth Egholm
Jeg finder dig altid
Politikens Forlag, 2017
423 sider

JAN FINDALS ANMELDELSE

Rina – kælenavn for Katarina – er en århusiansk læge midt i trediverne, som har haft en problematisk barndom med forældre, der er blevet skilt. Hun lider desuden af lidelsen, ansigtsblindhed, hvilket betyder hun ikke kan genkende ansigter. Op gennem sin ungdom har hun færdedes i de miljøer, der laver anonym street art. Rina er blevet så avanceret, at hun nu som voksen kombinerer sine færdigheder inden for street art med en fantastisk evne og lyst til klatring på høje bygninger, som hun så laver sine street art motiver på under navnet Private Eye.

En nat klatrer hun på Prismet – et spektakulært højhus nær ”Den gamle by” i Aarhus. Det bliver begyndelsen på en mareridtsperiode for Rina, for mens hun klatrer, styrter en ung man i døden fra taget af en bygning ved siden af Prismet.

Da Rina kommer hjem til sin lejlighed, bliver hun overfaldet af en knivbevæbnet mand. Ting begynder at ske, og hun ved, at nogen er efter hende. Tingene tilspidser sig af forskellige årsager. Pludselig er Rina på flugt mistænkt for drab.

I lighed med Elsbeth Egholms bøger om journalisten Dicte Svendsen, foregår også denne bog i Aarhus, hvilket for mig er et ekstra plus, når man kender byen rimelig godt.

Læseren føres rundt i Aarhus og omkringliggende byer, hvor man præsenteres for mange forskelligartede og interessante miljøer.

Persongalleriet er ligeledes forskelligartet. Personerne er godt og realistisk karakteriseret. Hovedpersonen Rinas problematiske barndom, som især har sit udspring i en alvorlig hændelse, hun havde i seksårsalderen, har selvfølgelig præget hende, men hun har alligevel formået at uddanne sig til læge.

Bogens anden hovedperson er politiefterforskeren Helge Stanek. Han er dygtig, men han har også nogle medmenneskelige engagementer, som ikke er forenelige med jobbet som efterforsker.

Et krimidrama af dimensioner udspiller sig, hvor hændelser fra fortid og nutid fletter sig ind i hinanden, men samtidig lægger Elsebeth Egholm interessante temaer ind i handlingen, som forholdet mellem læge og patient, venskab, forholdet mellem søskende, forældresvigt, far/søn forholdet, kærlighed, hævn, hjemløse udlændinge, ”politimandssamvittighed” m.m.

Godt nok er er Rina læge, og hendes arbejde spiller også en rolle i bogen, men der er sandelig ikke noget ”lægeromansagtigt” over bogen, som er en virkelig spændende og gedigen krimi, som også indeholder stof til eftertanke.

Bogen slutter med en spændende cliffhanger, så derfor er det helt naturligt, at der kommer en bog nr. 2 med Rina.

Jeg glæder mig meget til at læse den kommende bog.

Fem krimihjerter

Politikens Forlag 2017 – 432 sider

www.findalskrimiside.dk

 

Har du læst den? Hvad synes du?