Jeg er sent kommet i gang med at fordybe mig i Tove Ditlevsens forfatterskab. Jeg så selvfølgelig Barndommers gade som barn (gjorde et kæmpe indtryk!) og læste derfor også romanen for nogle år tilbage. Men …

Jeg er sent kommet i gang med at fordybe mig i Tove Ditlevsens forfatterskab. Jeg så selvfølgelig Barndommers gade som barn (gjorde et kæmpe indtryk!) og læste derfor også romanen for nogle år tilbage. Men jeg har først i forbindelse med Tove-bølgen (teateropsætninger, genudgivelser, merchandise), der de senere år har rullet ind over landet, fået taget hul på resten af forfatterskabet.

Jeg har derfor med stor fascination og begejstring i løbet af kortere tid læst Gift, For barnets skyld, Det tidlige forår og To som elsker hinanden. Og det er virkelig gode romaner. Jeg har i min læsning altid været optaget af skildringen af relationer. Mellem børn og forældre. Og mellem mand og kvinde. Og det er netop det, Tove Ditlevsen var virkelig dygtig til at skildre.

Vi ved, at hun har trukket meget på egne erfaringer og levet liv i sine romaner og derfor var det også nærliggende for mig at stige ombord i Jens Andersens portræt Til døden os skiller, som er udkommet i 4. udgave. Portrættet udkom oprindeligt i 1997, men blev genudgivet i 2019 og har fået meget ros gennem tiden.

Biografen eller portrættet er ikke specielt let at læse med sit akademiske sprog og mange fodnoter. Og derfor henvender værket sig ikke til den læser, der ønsker en hurtig intro til Tove Ditlevsens liv og forfatterskab, men i højere grad til læseren, der ønsker at fordybe sig og som sætter pris på det store grundige research, der ligger bag værket. Måske er bogen til studerende, der beskæftiger sig med litteratur på et højere niveau. Er du lidt mindre akademisk interesseret i Tove Ditlevsen (men stadig nysgerrig og interesseret), vil jeg i stedet anbefale dig at læse de romaner, jeg startede med at præsentere.

Jens Andersen (f. 1955) er ph.d. i nordisk litteratur og forfatter til adskillige prisbelønnede biografier. Vi har anmeldt hans biografier om Thit Jensen, Astrid Lindgren Kim Larsen og Kronprins Frederik.

Jens Andersen, Til døden os skiller, Gyldendal, 2019, 4. udgave, 288 sider.