I denne biografi om Al-Malik al-Nasir Salah al-Din Abu’l Muzaffar Yusuf ibn Ayyub al-Tikriti al-Kurdi, også kaldet Saladin, bliver vi taget med på en spændende rejse gennem Mellemøsten i 1100-tallet.
Jeg havde i forvejen en …

I denne biografi om Al-Malik al-Nasir Salah al-Din Abu’l Muzaffar Yusuf ibn Ayyub al-Tikriti al-Kurdi, også kaldet Saladin, bliver vi taget med på en spændende rejse gennem Mellemøsten i 1100-tallet.

Jeg havde i forvejen en interesse for mellemøstlige legender og historie, og det har denne bog bestemt formået at bygge ovenpå.

Vi følger Saladin og hans færd mod magten og enorm indflydelse. Hans handlinger fik stor betydning for regionen og for kampende med og forholdet til de europæiske lande. I store dele af den arabiske verden betragtes han stadig som en helt i dag.

Vi får et indblik i de religiøse stridigheder, men også venskabelige forhold mellem kristne og muslimer i korstogenes tid i det tolvte århundrede. Phillips understreger desuden, at “her synes tonen altså at være langt mere venskabelig, end man ellers kan få indtryk af ud fra de primitive stereotyper, som begge sider ofte forfaldt til”.
Der er masser af politiske intriger, og vi får en god forståelse for de politiske spil i regionen, der skulle samle og styrke magten, både mod interne og eksterne trusler.

Sultan Saladin er medrivende og ganske detaljeret beskrivelse. Det når dog aldrig at blive tungt og kedeligt, men forfatteren formår at holde det narrative spændingsforløbet hele vejen.

Vi er vant til i folkeskolen at høre om verdenshistorien ud fra et vestligt synspunkt. Det er i hvert fald mine minder fra historieundervisningen. I denne bog får vi et mere nuanceret blik på korstogene samt de lokale stridigheder og magtkampe.

Det er en velskrevet og underholdende, historisk bog. Forfatteren tager læseren ved hånden, og tålmodigt fører han os af sted, mens vi bliver introduceret for de historiske begivenheder og for den kulturelle stemning, der var i mellemøsten på dette tidspunkt.
Phillips fortæller i mange detaljer, men det bliver aldrig tørt eller føles overflødigt. Naturligvis forudsat, at man har en interesse for historie og mellemøstlig kultur.

Sproget er flydende og balancerer fint mellem en akademisk tilgang og en forståelse for behovet for en læsevenlighed, der rammer det brede publikum.

På mange måder fungerer denne bog rigtigt godt. Den er godt researchet med en akademisk tilgang, som er formidlet på en let fordøjelig måde med en narrativ spændingskurve, som transporterer læseren til 1100-tallets Mellemøsten.

Jeg kan ikke anbefale den nok til alle, der er historieinteresserede, og som ønsker et indblik i datidens Mellemøsten. Den er glimrende og en af de største overraskelser, jeg har haft med en læseoplevelse i lang tid.

Jonathan Phillips: Sultan Saladin. Oversat og på dansk ved Morten Andersen. Kristeligt Dagblads Forlag, marts 2020. 574 sider.