Den chilenske forfatter Pablo Neruda (1904-1973) modtog i 1971 Nobelprisen i litteratur for et langt forfatterskab, der anses for at høre blandt de væsentligste i Latinamerika i det 20. århundrede. På trods af sin Nobelpris har jeg ikke indtryk af, at Pablo Nerudas bøger er læst særlig meget i Danmark, bortset fra de af os, […]

Den chilenske forfatter Pablo Neruda (1904-1973) modtog i 1971 Nobelprisen i litteratur for et langt forfatterskab, der anses for at høre blandt de væsentligste i Latinamerika i det 20. århundrede.

På trods af sin Nobelpris har jeg ikke indtryk af, at Pablo Nerudas bøger er læst særlig meget i Danmark, bortset fra de af os, der kan spansk og interesserer os for både Sydamerika og Spanien. Det er en frygtelig skam, for Neruda var en blændende forfatter hvis digte har både begejstret og charmeret denne læser og anmelder.

I starten af 2018 valgte forlaget Lindhardt og Ringhof at udgive Nerudas digtsamling ”Kaptajnens vers”, der kort fortalt er en samling kærlighedsdigte. Det lyder frygteligt banalt med kærlighedsdigte, men der er faktisk tale om en aldeles glimrende bog, der er flot oversat af Gunnar Engberg Hansen.

Bogen er opdelt så alle digte er trykt på spansk på bogens venstre sider og den danske oversættelse af digtene er trykt på bogens højre sider. Jeg kan næppe forestille mig, at den spanske udgave af digtene kan have interesse for andre end dem, der faktisk kan spansk på et rimeligt højt niveau – så på sin vis kan man sige, at det lidt er spild af tid og god svensk regnskov at printe digtene på spansk når de også er oversat til dansk i selvsamme digtsamling.

Digtene i ”Kaptajnens vers” er som nævnt kærlighedsdigte, der er skrevet til forfatterens kone Matilde, som han boede hemmeligt sammen med på øen Capri.

Det er rørende, inderlige og lidenskabelige digte, der beviser hvorfor Neruda modtog Nobelprisen, det er ganske enkelt digtning i verdensklasse. Sine steder fremstår digtene svært tilgængelige, måske på grund af det fabulerende sprog og metaforer, men i bund og grund en samling digte, som jeg er meget glad for at have læst.

Håndværket er i den grad i orden i denne digtsamling, meget fine naturbeskrivelser og beskrivelser af kærlighedens væsen.

4 store stjerner ud af 5 mulige – jeg håber i den grad, at andre vil tage sig tiden til, at læse denne bog, den er alt, alt for god til at gå i glemmebogen.

Lån bogen på biblioteket