Norske Karoline Brændjord er blevet tildelt Kritikerprisen 2020 for sin debut, digtsamlingen “Jeg vil vågne til verden.”

På Turbine er vi meget glade og stolte og ønsker Karoline et kæmpestort tillykke med den enormt prestigefulde pris.

Det er 23 år siden, at prisen sidst blev givet til en debutant. I 1998 var det Karl Ove Knausgårds Ute av verden, der tog prisen hjem.

Det var et stærkt felt, som var indstillet til prisen. Foruden Karoline Brændjord var Vigdis Hjorth, Beate Grimsrud og Jon Fosse nomineret. Tidligere vindere af prisen tæller bl.a. Dag Solstad, Per Petterson og Vigdis Hjorth.

Jeg vil vågne til verden er allerede solgt til både Danmark og Sverige og udkommer på Turbine i Sara Kochs oversættelse d. 26/5.

Jeg vil vågne til verden handler om selvmord og om ikke at kunne forlige sig med tabet. Den griber ud efter den døde, efter verden og efter en forsonende forståelse af barndommen og døden. Sorg og frihedslængsel kommer til udtryk som syner, fantasi og åbenbaringer og skånselsløse logiske observationer. Bogen indeholder en samling åbne og følelsesnære digte, som på trods af alt det triste også indeholder en tillid til verden. En helt utroligt smuk og sansemættet bog om det sværeste i verden.

Stort tillykke med prisen til Karoline Brændjord.