”Katalog over katastrofer” er en roman, der har fået en jævnt pæn modtagelse i de aviser, hvor denne anmelder har læst om bogen. Der er også tale om en rigtig fin bog, som har fortjent de rosende ord, som den har fået med på vejen, også selvom bogens handling ikke just kan kategoriseres som munter. […]

”Katalog over katastrofer” er en roman, der har fået en jævnt pæn modtagelse i de aviser, hvor denne anmelder har læst om bogen. Der er også tale om en rigtig fin bog, som har fortjent de rosende ord, som den har fået med på vejen, også selvom bogens handling ikke just kan kategoriseres som munter.

Helle er en ung pige på 14 år, der vokser op i 80´erne sammen med sin far på et mindre gårdmandssted i Nordsjælland. Helle er en pige, der går med kniv i sit bælte og vokser op i en familie, der næsten er selvforsynende. Helle fremstår som en lidt utilpasset pige, måske fordi hun vokser op med en far, der er så bange for katastrofer, at han forsøger at ruste Helle til, at kunne modstå og overleve selv de største farer. Helles mor er ikke rigtigt inde i billedet da hun er en kvinde, der prioriterer sit eget kærlighedsliv over at være en del af datterens opvækst. For en læser i nutiden kan faderen godt fremstå som et menneske, der er lidt til den paranoide side, en mand der overdriver og som næsten kan blive bange for sin egen skygge, men man skal huske på at bogen foregår i 80´erne hvor frygt for f.eks. atombomber og en næsten ny sygdom, AIDS, florerede.

Faderen er så optaget af katastrofer og overlevelsesstrategier, at han er ganske blind for hvad der foregår i en ung piges sind, at unge piger måske kan have deres egne indre katastrofer der lurer, og at det er pigens sind han burde bruge kræfterne på og ikke sin egen paranoia.

”Katalog over katastrofer” er primært en bog om en meget barsk opvækst, en fortælling om en pige, der på sin vis svigtes følelsesmæssigt, en pige som læseren har sympati for.

”Katalog over katastrofer” er en voldsomt mørk bog, der nok kan siges at starte en anelse trægt, men som stille og roligt trækker læseren med ind i Helle og hendes fars verden. En bog, der både er et portræt af en ung pige og hendes far, men også er en slags portræt af hvordan mennesker levede i 80´ernes Danmark.

Denne anmelder er meget glad for at have læst ”Katalog over katastrofer”, der er en fremragende bog trods mørke temaer og nogle personbeskrivelser, der ikke altid vækker sympati. En sprogligt fin bog, indholdsmæssigt er bogen faktisk i top.

Bog modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget, dette har ikke haft indflydelse på anmeldelsen.

Lån bogen på Bibliotek.dk