“De har tændt for emhætten. Det gør de tit, når de skændes. Så tror de ikke, jeg oppe fra mit værelse kan høre, hvad der bliver sagt nede i køkkenet.”
Maria er 14 år og romanens …

“De har tændt for emhætten. Det gør de tit, når de skændes. Så tror de ikke, jeg oppe fra mit værelse kan høre, hvad der bliver sagt nede i køkkenet.”

Maria er 14 år og romanens fortæller. Og det er hendes forældre, der lidt for ofte skændes. Som om de ikke kan regne ud, at hun kan høre dem eller mærke stemningen i huset.

Maria er bortvist fra sin skole på ubestemt tid. De voksne finder hende adfærdsafvigende, hun har med vilje kastet en hård snebold i hovedet på sin lærer. Næsen brækkede. Den slags må man ikke.

Men hvad med de voksne? Må man som mor for eksempel involvere sin datter i, at man overvejer at blive skilt fra faren? Og må man som far afpresse sin datter til at sige, at hun vil flytte med sin far til København, hvis moren insisterer på skilsmisse? Vi kan vist godt blive enige om, at livet for 14 årige Maria ikke er helt let.

Hvorfor der er en kat på forsiden? Ja, det må du hellere selv læse dig til. Bogen stikker lidt af på den fede måde, der hvor det handler om katte.

Tarantino Roadtrip er let at læse, skrevet i et levende ungdomsprog i et højt tempo. Man er godt underholdt i Marias selskab. Men Tarantino Roadtrip er mere end underholding. Den er også oplagt til undervisning, da der er rig mulighed for at tale om normalitet/afvigelse, om ungdomsliv og om det mørke vi alle bærer med os af den ene eller anden art. Og så har Maria nogle drømme, som man med fordel kan analysere og fortolke på. Hov, jeg må også hellere nævne, at nogle af kapitlerne er opkaldt efter sange og at der derfor er lavet en playliste til romanen, som kan findes på YouTube og Spotify.

Kathrine Assels har med andre ord, gjort det igen! Skabt en anbefalesværdig roman af høj kvalitet. Mest til de unge. Men også til de voksne læsere, der sætter pris på en god ungdomsroman.

Forfatter Kathrine Assels (f. 1972) har modtaget Kulturministeriets Børnebogspris for Mester Ester (2019). Hun har skrevet flere romaner til børn, unge og voksne. Jeg har tidligere med fornøjelse læst og anmeldt Veni Vidi Vicki og For Milena. Kathrine Assels har studeret film – og medievidenskab og er master i børne- og ungdomskultur. Ud over at skriver bøger arbejder hun på Museum Jorn.

Kathrine Assels, Tarantino Roadtrip, Oktober 2020, 120 sider, Forlaget Jensen & Dalgaard.