Forfatter Kim Blæsbjergs roman ‘De bedste familier’ høster endnu en pris.

Vinderen af den 26. udgave af DR Romanprisen blev lørdag afsløret Dokk1 i Aarhus. I år gik prisen til Kim Blæsbjerg for romanen De bedste familier, der er udgivet på forlaget Gutkind.

I alt har læsere fra 120 læseklubber fra landets biblioteker læst og diskuteret de nominerede romaner, og i sidste ende blev det så Blæsbjergs roman fra 2023, der allerede har modtaget flere store priser, der blev udvalgt som vinder af DR Romanprisen 2024.

– En vigtig og fængende fortælling om tavshedskultur, forurening og klasse- og kønskampe. Romanen beskriver et stykke fortiet danmarkshistorie om Cheminovas mange giftudledninger og forgiftning af arbejderne, lyder det bl.a. i begrundelsen.

For vinderen selv var det en kæmpe fornøjelse i det hele taget at blive nomineret til prisen.

– Det indebærer jo, at min bog er blevet læst opmærksomt og diskuteret i de mange læseklubber på bibliotekerne landet over. At de diskussioner nu har udmøntet sig i, at De bedste familier også modtager prisen, er jeg fuld af taknemmelighed over. Det er en meget stor glæde for mig, at bogen og dens temaer – Cheminova, klasseskel, kønsroller, følelsesliv og tavshed – appellerer til så mange læsere, udtaler Blæsbjerg.

At bogen nu modtager endnu en af landets store priser, glæder Jacob Søndergaard, der er forlægger og direktør for Gutkind.

– Med Danmarks tre største litteraturpriser for et enkeltværk har Kim Blæsbjerg scoret hattrick: Jyllands-Postens skønlitterære litteraturpris, De Gyldne Laurbær – og nu altså DR Romanprisen. Det er særlig glædeligt, at DR Romanprisen med både vinderen og de nominerede forfattere henvender sig til læsekredsene på landets biblioteker og dermed bidrager til bred udbredelse af kvalitetslitteratur. Der hører Kim Blæsbjerg og De bedste familier naturligt hjemme. Tillykke til både Kim og de mange læsere, udtaler Søndergaard.

De øvrige nominerede var:

  • Peder Frederik Jensen: Rans vilje (People’s)
  • Ditte Holm Bro: Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler (Lindhardt og Ringhof)
  • Theis Ørntoft: Jordisk (Gyldendal)
  • Malte Tellerup: Mestrene (Lindhardt og Ringhof)
  • Rasmus Theisen: Molbohistorier (Antipyrine)

Om DR Romanprisen
De nominerede vælges i et samarbejde mellem DR, Litteratursiden og bibliotekerne. Hver måned fra december til maj læser og vurderer DR Romanklub-læsekredse på landets biblioteker den samme roman, og en række af læsernes synspunkter og diskussioner bliver præsenteret for bogens forfatter. DR Romanprisen blev første gang uddelt i 1999, og gået til forfattere som Kirsten Thorup, Jakob Ejersbo, Erik Valeur, Ida Jessen og Jens Smærup Sørensen.

Om forfatteren
Kim Blæsbjerg (f. 1974) er opvokset i Lemvig. Han flyttede til København i 1994, gik på Forfatterskolen 1995-97 og blev cand.mag. i dansk i 2004. I 2002 debuterede han med kortprosabogen Fælder og fik et gennembrud med Rådhusklatreren i 2007. Har siden skrevet en række romaner, fx trebindsværket Desertørerne (2016-18) som udløste Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat. I 2023 sikrede Apple Tree Productions sig rettighederne til at omdanne De bedste familier til en tv-serie.

Foto: Lea Meilandt