Traditionen tro præsenterer danske forlag deres efterårs- og juleprogram hos os. I dag fortæller Jon Toke Brestisson.

En af de vigtigste drivkræfter i klimaforandringerne er den chokerende hastighed, dyrelivet uddør med omkring os lige nu. Vi mister hvert øjeblik arter, og det destabiliserer kloden. Men samtidig er arbejdet for at genvinde biodiversitet også en af de mest kraftfulde måder at modvirke klimaforandringernes effekt på.

Sir David Attenborough er et 94-årigt ikon. Med ‘Et liv på vores planet’, som vi udgiver dette efterår, går han for første gang ind i kampen for miljøet og livet på vores klode med en bog og en dokumentar. En kamp han har været personlig engageret i over årtier.

Med Sir Davids liv som prisme ser vi, hvordan klimaforandringer i løbet af ét liv har taget fart – man snapper efter vejret – og så opridser han ud fra den forskning, vi har, hvordan kampen for biodiversitet lige præcis er kampen for et fremtidigt liv, også for mennesket, på denne planet.  

To andre vidunderlige bøger dette efterår handler om begær og eksistens.

Wolfram Eilenberger har med ‘Troldmændenes tid’ skrevet noget så skønt som en filosofisk pageturner. Det er nonfiction, når det er bedst.

På én gang fortællingen om fire excentriske mænd – sprogfilosoffen Ludwig Wittgenstein, værenstænkeren Martin Heidegger, nykantianeren Ernst Cassirer og mystikeren Walter Benjamin: alle afgørende tænkere i det 20. århundrede – og fortællingen om et tiår, fra 1919 til 1929, der satte skælv i filosofihistorien og ekkoer i den filosofiske debat helt frem til i dag.

 

— 

Og så den bog, jeg har glædet mig mest til at få i hånden i år: ‘Jeg er grønnere end græs – Fragmenter af Sapfo’. Det er kulminationen af en over ti år lang oversætterodyssé, hvor filologerne Signe Andersen og Lene Carlskov og kunstneren Mille Søndergaard har oversat samtlige Sapfos fragmenter fra oldgræsk. Det er første gang på dansk – og det er en begivenhed. Simpelthen.

Sapfo var berømt allerede i sin samtid, hvor Platon kaldte hende den tiende muse, og fragmenterne af hendes digte står sitrende frem, på én gang dybt fremmede og direkte relaterbare. Det er begær efter begge køn, lyst der driver ned over ansigtet som honning, vrængende spottedigte af selvoptagede tåber, afmærkninger af sorg, ensomhed og eksistentiel opstemthed, og så en uforskrækket kærlighed til smukke ting.

Bogen bringer digtene på dansk og oldgræsk (med flyvepunktummer og det hele) – og dertil har digteren Nanna Storr-Hansen skrevet forord og litteraten Elisabeth Friis skrevet efterord.

Årets mest knitrende, glitrende og appetitlige julegave skulle jeg mene.

 —