Ved hjælp af eminent rænkespil har Jude fået kronet Cardan til storkonge. Det er meningen han bare skal holde tronen, til en anden er blevet gammel nok til at overtage, men Cardan er ikke sådan at styre. Både hof, gamle fjender og allierede begynder at røre på sig. I Faerie er en svag konge en […]

Ved hjælp af eminent rænkespil har Jude fået kronet Cardan til storkonge. Det er meningen han bare skal holde tronen, til en anden er blevet gammel nok til at overtage, men Cardan er ikke sådan at styre. Både hof, gamle fjender og allierede begynder at røre på sig. I Faerie er en svag konge en direkte opfordring til en ny magtfordeling.

’Kongen af mørke’ er grum og spændende fantasy fra en fantastisk tænkt verden med feer, havfolk, forblændede menneskeslaver og en luft, der er tung af magi. Her er mennesket Jude vokset op, og her har hun besluttet at skabe en plads for sig selv. En plads med magt. Megen magt. Hun er oppe mod modstandere, der har magi og lever i århundreder, så der er ingen plads til blødhed. De vilkår accepterer Jude allerede som lille barn. Hun er vokset til en ung kvinde, der vil gøre, hvad der er nødvendigt, for at hendes vilje føres igennem. Men sådan har hendes overvældende modstandere det også.

Forholdet til tvillingesøsteren, Taryn, er koldt. Og eftersom Jude har stjålet magten lige under næsen på Madoc, skal Jude ikke forvente skånsel fra hans side. Heller ikke selvom han er imponeret over at have mødt så alvorlig modstand fra sin ekskones menneskedatter.

’Magt er nemmere at tilegne sig end at hold fast i’, står der bag på andet bind i ’Folk of the Air’-serien, og sandheden i de ord må både læser og Jude erkende i ’Kongen af mørke. Jude har fået tilkæmpet sig en magtfuld position som storkongens overhovmester. Officielt har Storkonge Cardan magten, men reelt ligger den hos Jude på grund af en handel indgået mellem de to. Deres forhold er giftigt. Det er præget af gensidig mistro blandet med en stærk tiltrækning. Jude er omgivet af fjender, og venner man måske kan stole på, måske alligevel ikke.

Trusler kommer flyvende fra hekse, en forsmået prins og vandfolk, og Jude spiller højt spil. Hun er oppe mod kræfter, der har haft flere generationers tid til at forfine deres skills inden for bedrag og forræderi, men da hun endelig taber, sker det til en modstander, hun ikke havde forventet.

I starten lider ’Kongen af mørke’ af en klassisk udfordring for 2. bind i en trilogi. Den er lidt lang tid om at komme i gang, og jeg når at få en fornemmelse af, at bogen mere er sat i verden for at binde første og sidste bog sammen, end den er en historie for sig selv. Efter en langsom opstart, som jo slet ikke er, hvad man forventer som læser efter tempoet i ’Prinsen af ondskab’, bliver al snakken endelig omsat til noget action, og på sidste side var jeg lige så fanget – og frustreret – som i slutningen af bind 1.

Oversættelsen af 3. del: ’Dronning af intet’ udkommer heldigvis i starten af september (2020) og så lang tid kan jeg vel vente.

Anmeldereksemplar.

Lån bogen på Bibliotek.dk