Som barn var jeg meget fascineret af polarforskning både Arktis og Antarktis, og når jeg i de små klasser kom hjem fra skole havde jeg ofte været på biblioteket og lånt bøger om Scott og Amundsen, Andrée og vores egne Mylius-Erichsen, Ejnar Mikkelsen og Knud Rasmussen. Det er en interesse der er holdt ved lige […]

Som barn var jeg meget fascineret af polarforskning både Arktis og Antarktis, og når jeg i de små klasser kom hjem fra skole havde jeg ofte været på biblioteket og lånt bøger om Scott og Amundsen, Andrée og vores egne Mylius-Erichsen, Ejnar Mikkelsen og Knud Rasmussen. Det er en interesse der er holdt ved lige siden, og det er med stor glæde jeg har læst Kurt L. Frederiksens reviderede værk fra 2009.

Det er en kvalitetsbog, med masser af fine illustrationer og et forord af en mand der selv har udlængsel: Troels Kløvedal. Sproget er let tilgængeligt og gør, at det bliver en levende historie man læser, og ikke et tungt akademisk værk.
Vi kommer helt ind under hunden af mennesket Knud Rasmussen fra hans opvækst i Jakobshavn hvor hans færdigheder som hundefører og glæden ved de grønlandske fortællinger nærmest kom ind med modermælken når lille Kunuunnguaq (Knuds grønlandske kælenavn) sad og lyttede til de gamle. Skolegangen i Danmark, hvor han ikke ligefrem var bogligt stæk, men dog fik skrabet en studentereksamen sammen, der skaffede ham job som journalist på Kristelig dagblad. Dette blev adgangsbilletten til islandsekspeditionen, hvor han mødte Mylius-Erichsen og så var Knuds fremtid afstukket. Hans kærlighed til den grønlandske befolkning, kultur og landet blev drivkraften til de syv store Thule-ekspeditioner. Ekspeditioner, der sammen med grundlæggelsen af fangstkompagniet var stærkt medvirkende til, at Grønland blev en del af det danske rige.

Har man interesse eller lyst til at læse om Knud Rasmussen og hans tid, er denne bog et meget seriøst bud, der giver en fantastisk indsigt i manden og hans samtid.

lån bogen på biblioteket