Manden bag flere kendte engelske komedieserier, gør sig også som forfatter. “Krigens første offer” er den tredje af hans bøger jeg har læst, og jeg […]

Manden bag flere kendte engelske komedieserier, gør sig også som forfatter. “Krigens første offer” er den tredje af hans bøger jeg har læst, og jeg ved stadig ikke helt hvad jeg skal synes om dem.

Politikommissær Kingsley bliver fængslet, da han nægter at lave sig indskrive som soldat for England under 1. verdenskrig. Han får en hård medfart i offentligheden og bliver i al hemmelig sendt til fronten for at opklare et mord på en fremtrædende homoseksuel aristokrat. Så fra ikke at ville være en del af krigen, befinder Kingsley sig lige pludselig i skyttegravene i Belgien.

Det er som om Ben Elton ikke helt kan blive enig med sig selv om hvorvidt han skal skrive en sjov bog, eller om han skal skrive en alvorlig bog om forholdene i 1. verdenskrigs skyttegrave. Resultatet bliver, at han lander et sted midt imellem, hvor det hele bliver lidt for fjollet og utroværdigt.

Kingsley, den standhaftige politikommisær der tager konsekvensen af det han tror på, er for konturløs. Han er så meget lovens og logikkens håndhæver, at han aldrig rigtig bliver til andet. Han bliver et mislykket, ufrivilligt komisk indslag i en ellers alvorlig historie.
Det samme gør sig gældende for de fleste andre personer i bogen. De har allesammen nogle særheder, sådan som vi alle har det, men de bliver aldrig til andet end deres særheder. De bliver aldrig rigtige mennesker som jeg kan tro på. Det er som om Elton befolker England og krigens skyttegrave med klovne i soldateruniformer. Det kan selvfølgelig også være at det er meningen, men det fungerer bare slet ikke.

Jeg kan godt lide hans komedieserier (“The Young Ones”, “Blackadder” m.fl.) – i små doser. Der er jeg aldrig i tvivl om at det er meningen at det skal være sjovt. At de gode er virkelig gode, og de onde virkelig sjove. Med “Krigens første offer” har jeg det ikke sådan. Jeg fornemmer at forfatteren gerne vil skrive en alvorlig bog om et alvorligt emne, men at det kniber med at give slip på humoren. Derfor ender det med, i mine øjne, at blive en lidt ligegyldig historie uden et egentligt mål. I hvert fald ikke et mål det lykkedes mig at se.

Forfatter:
Ben Elton

Oversat af:
Poul Henrik Westh

Forlag:
Turbulenz

Udgivet:
2019

Sider:
415

Kategori:
Krimi, historisk

Anmeldt:
09.07.2019

Anmeldereksemplar fra forlaget

Af samme forfatter

I kamp mod tiden

To brødre