Jeg elsker, når uventede bøger skaber læseglæde, og det er præcis, hvad der er tilfældet med disse to bøger af Kristian Gintberg, der forleden dumpede ind ad min dør. Der lå de så på min …

Jeg elsker, når uventede bøger skaber læseglæde, og det er præcis, hvad der er tilfældet med disse to bøger af Kristian Gintberg, der forleden dumpede ind ad min dør. Der lå de så på min kommode og skreg om opmærksomhed, så da jeg akut manglede læsestof til min 11-årige – vel at mærke noget han selv kunne sidde med – var det oplagt at begynde på dem. Der gik da heller ikke længe, før der med stor forbavselse i stemmen og vidt åbne øjne hos den 11-årige blev fortalt om den ene og anden ekstreme historie, som bøgerne byder på.

Kristian Gintberg tager sin unge læser med på noget af en rejse i jagten på at finde svar på nogle ret interessante spørgsmål. Ved du for eksempel, at verdens mindste pattedyr er en flagermus, der er så lille, at den kan være inde i en knyttet barnehånd? Ved du også, hvor højt verdens største bjerg er? Ved du, hvordan det er at lande på månen, eller om man kan bo på Mars? Og hvad med alle de satellitter, der findes i rummet – er nogle af dem hemmelige spionsatellitter?

Og hvis der er nogen, der tænker “ham kender jeg da!”, ja, så gør du da det, for Kristian Gintberg har været vært på Lille Nørd, Ramajetterne og Ramasjang Mysteriet. Nogle har måske også set ham i Cirkus Summarum, hvor han hver sommer er fast inventar.

Så har du et nysgerrigt barn, der elsker at læse facts om ekstreme rekorder og rummet, er disse to bøger et must-have i hjemmets reol. De rummer timevis af underholdning og samtale mellem børn og voksne, og det er da så fedt, som det kan blive. Hver historie fylder kun et par sider inklusive billeder og sjove illustrationer af Franck Wagnersen og i et lettilgængeligt sprog, som gør bøgerne nemme at gå til for både den voksne højtlæser og det selvlæsende barn.

Kristian På sporet af Jordens rekorder & Rummet er bog nr. 1 og 2 i en helt ny fakta-serie for børn fra 6-årsalderen, hvor Kristian Gintberg tager ud for at undersøge stort og småt sammen med læserne. Det bliver spændende, hvad han finder på i de næste bøger i serien. Jeg har i hvert fald en 11-årig herhjemme, der glæder sig meget!

Kristian Gintberg: Kristian På sporet af Jordens rekorder & Rummet, Politikens forlag, Illustreret af Franck Wagnersen, 160 + 160 sider, Udkommer 18. september 2020