Hvis man vil udgive en trilogi med en omfattende og kompleks handling der er befolket af et persongalleri der opremses over godt tre sider til sidst i bogen, skal man ikke udgive bind et og to i 2017 og bind tre i 2019. Jeg læste de første to bøger i marts og april 2017. Den […]
The post Kritisk masse af Bertelsen & Schwerdfeger first appeared on Bogrummet.

Hvis man vil udgive en trilogi med en omfattende og kompleks handling der er befolket af et persongalleri der opremses over godt tre sider til sidst i bogen, skal man ikke udgive bind et og to i 2017 og bind tre i 2019. Jeg læste de første to bøger i marts og april 2017. Den såkaldte Brix-trilogis tredje bind, “Kritisk masse”, læste jeg i februar 2019, knap to år efter de to første. “Kritisk masse” trækker et utal af tråde tilbage til handlingen i de to første bind, som jeg i de forløbne to år har glemt alt om, og jeg må blankt erkende at jeg ikke er helt sikker på hvad “Kritisk masse” gik ud på.

Forlaget siger om bogen:
Da politikommissær Leo Brix vender tilbage efter orlov, koger drabsafdelingen af presserende sager. En yderst professionel snigskytte slår skånselsløst til mod kendte mennesker i den danske offentlighed, samtidig med at Abacusgruppen, et internationalt elitært forum for højt profilerede politikere og erhvervsfolk, holder konference i København.

Den konstituerede drabschef, politiassistent Sofia Kvist, er under stærkt pres fra politidirektøren for at stoppe snigskytten. Men politiet er på bar bund…

Brix kan ikke glemme den bestialske ”Club Orcus” sag, hvor mindst 45 kvinder blev dræbt. Kvist og computerteknikeren Flash har afdækket beviser, der peger direkte på navngivne deltagere i Abacuskonferencen. Men Abacus og den økonomiske elite, beskyttet af vagtfirmaet BlackStar America, er urørlige…

Brix står tilbage med en følelse af magtesløshed og uforløst vrede. Atter synes de skyldige at være uden for rækkevidde.

Som de to foregående, bygger “Kritisk masse” også på (konspirations)teorien om, at der findes en økonomisk magtfuld elite der styrer hele verden. At præsidenter og de fleste andre statsoverhoveder, er denne elites bevidst placerede nikkedukker. Og det er måske ikke helt ved siden af.

Handlingen er henlagt til august 2020 – altså lige om lidt. I denne nære fremtid er droner, totalovervågning af alle og en terrorlovgivning der bare bliver mere og mere vanvittig, en del af hverdagen. Det er måske heller ikke helt ved siden af.

Men jeg ved ganske enkelt ikke hvad “Kritisk masse” handlede om. De første 3/4 af bogen farer folk forvirrede rundt, tilsyneladende uden noget dybere formål, indtil bogen (som forgængerne) eksploderer i et actionbrag af den anden verden. Som i forgængerne er der også her alt for mange medvirkende, og alt for meget handling der stritter i alt for mange retninger. Resultatet blev at jeg som læser hele tiden var forvirret på et højere plan, og at der var løse ender nok til et ryatæppe da jeg var færdig med bogen.

Sprogligt er serien trådt et skridt ned ad stigen i forhold til forgængerne, og dialogen er nogle gange som hevet ud af et Anders And blad. Når bogen så samtidig er et studie i hvor galt det kan gå når der tilsyneladende ikke er læst korrektur på værket, så bliver helhedsindtrykket ikke specielt godt.

Forgængerne, “Fjernstyring” og “Trojanske heste” var forvirrende, men rimeligt spændende. “Kritisk masse” er mest bare forvirrende.

Lån bogen på Bibliotek.dk…

The post Kritisk masse af Bertelsen & Schwerdfeger first appeared on Bogrummet.