Hvor er vi på vej hen? Årets første tre numre af det norske branchetidsskrift Bok & samfunn tager livtag med COVID-19-krisen.

Spørgsmålet trænger sig på, så vi kan lige så godt bide i skeen med det samme: Er det ikke alt, alt for tidligt at gøre status over COVID-19-krisen?

Samfundene i den vestlige verden er på vej ud af den allermest omfattende karantæne. Der lyder positive nyheder fra flere store bogmarkeder. Eksempelvis melder salgstallene fra genåbningen af boghandlerne i Tyskland om, at folk har savnet livet omkring bogen.

Som dansker er det allerede nu fristende at forsøge et tilbageblik, eftersom meget tyder på, at situationen har stabiliseret sig – eller måske endda gjort den bedre for mange aktører i branchen.

BogMarkedets tre første statusartikler efter sommerferien – med henholdsvis DBK, Bog & idé og Kon-Tur – peger alle på, at vi er på vej tilbage til normale tider.

Situationen i Norge synes, generelt set, at svare til den hjemlige. I hvert fald er forårets tre numre af branchetidsskriftet Bok & samfunn – der kunne fejre sit 140-års jubilæum sidste år – samlet set en studie i, hvordan klarhed og overblik over en uventet krisesituation langsomt finder fodfæste.

 

Alle bolde kastes op i luften

Norge er ramt, ligesom alle andre, om end landet umiddelbart er godt rustet til ukendte udfordringer:

I lederen i forårets første nummer optræder den norske Oljefond – nordmændenes opsparing til en olieløs fremtid – der ”setter norske myndigheder i stand til at diske opp med kriseløsninger de fleste andre land bare kan drømme om.”

Få sætninger senere præciseres det, at den bugnende oliepengekonto på ingen måde er ensbetydende med, at den hellige grav så automatisk er velforvaret.

Interviewet med direktør for boghandlerkæden Norli, John Thomasgaard, viser med al ønskelig tydelighed, at angsten for fremtiden bestemt hersker her. 

Stemningen er tilsvarende uvis og utryg hos de norske forlag – ”Jeg håper på en liten nedgang og frykter en halvering” af salget, udtaler Strawberry forlægger Jonas Forsang. Andre sigende sætninger i artiklen er: ”Det bliver å jobbe dag for dag”, ”vår aller viktigste opgave” og ”vi må ta høyde for en nedgang”.

 

Begyndende overblik

”Tror vi er gjennom det verste,” hedder den allerførste artikel i årets andet nummer af Bok & samfunn. Artiklen handler om hjemlige boghandlere – det aktive ord er ”tror”, men usikkerheden dækker over, at man alligevel godt vil byde ind. En sigende sætning er: ”Det går bedre nu”.

Bok & samfunn søger overblik over situationen ude i verden med artiklen ‘Internationalt: En bransje i dyb krise’, som lægger ud med en halv spalte om forlagenes situation i Danmark og slutter med et overblik af samme længde om kinesiske boghandleres situation.

De mellemliggende fire sider handler om situationen i syv andre lande, herunder de store bogmarkeder i USA, Storbritannien og Tyskland.    

Temaet i dette nummer er den danske bogbranche, hvor interviewet med Morten Hesseldahl fra Gyldendal er det længste – og meget befriende er det nogle af de sider i bladet, hvor corona fylder mindst. I stedet handler det om publicistiske principper og bogens fremtid.

Andre interviewartikler tager afsæt i forlag som Lindhardt & Ringhof, Politikens Forlag, People´sPress, Gutkind og flere andre – det gennemgående træk er, at forlagscheferne er positive omkring bogens fremtid.

Corona eller ej.

 

Det lysner forude

Under normale forhold ville det ikke være særligt opsigtvækkende, at hele 30 sider i forårets tredje nummer omhandler efterårets udgivelser, bogens højtid. Men set i forhold til de to foregående numre er det et tydeligt udtryk for, at der nu blæser varmere og venligere vinde.

Alt bliver godt igen. Vi venter bare.

Flere og flere artikler i tidsskriftet tager afsæt i andre aktuelle emner og udfordringer end coronavirussen såsom Black Lives Matter-bevægelsen og bogbranchen, svensk bogbranche, indkøbere og sælgere, forfattere og forlagsfolk og meget mere.

Den eneste artikel, som specifikt tager afsæt i pandemien, hedder meget karakteristisk ‘Øker boksalget under corona-krisen’, og er et dobbeltinterview med forlagsdirektørerne for Norges to største forlag, (norsk) Gyldendal og Cappelen Damm.

Som var historien om COVID-19 skrevet efter plotformularen i en klassisk udviklingsroman: Hjemme – helten drager mod det ukendte og farlige – hjemme igen og klogere på egne styrker og svagheder.

Foto: iStock/Getty Images.