Heldigvis virker strømmen stadig. Det store amerikanerkøleskab i det luksuøse sommerhus brummer ufortrødent videre. Det samme gør jacuzzien og poolen ude i haven. Vaskemaskine og tørretumbler kører nærmest uafbrudt; der er masser af varmt vand til lange bade. Men længere strækker normaliteten ikke. Alt internet er væk, fjernsyns- og satellitsignaler er afbrudt, fly og helikoptere […]
The post Læg verden bag jer af Rumaan Alam first appeared on Bogrummet.

Heldigvis virker strømmen stadig. Det store amerikanerkøleskab i det luksuøse sommerhus brummer ufortrødent videre. Det samme gør jacuzzien og poolen ude i haven. Vaskemaskine og tørretumbler kører nærmest uafbrudt; der er masser af varmt vand til lange bade.

Men længere strækker normaliteten ikke. Alt internet er væk, fjernsyns- og satellitsignaler er afbrudt, fly og helikoptere flyver ikke længere. En massiv katastrofe er indtruffet, men ingen aner, hvad det handler om, da der jo ikke er nogen nyheder.

Har Nordkorea angrebet? Iran? Er et atomkraftværk sprunget i luften? Eller er det naturen, der endelig slår tilbage efter menneskehedens århundredlange rovdrift?

Sommerferien så ellers så dejligt ukompliceret ud for middelklasseparret Amanda og Clay og deres to teenagebørn, Rosie og Archie. Lækkert sommerhus (lidt for dyrt), lækkert vejr, tid til hinanden, tid til ufornuftige drinks og tiltrængt elskov.

Men bum, pludselig er mobiltelefoner og fjernsyn ubrugelige. Og der er noget i luften. Insekterne tier, rådyrene samles i store flokke, pelikaner kommer flyvende. Hvad sker der?

En sen aften banker det på døren. Ruth og George, det velhavende, ældre, sorte par, der ejer huset, er flygtet fra et mørklagt New York. Heller ikke de ved, hvad der sker, men de ved, at de hellere vil være i deres sommerhus end i storbyen.

Seks mennesker fanget i uvished, i hinandens selskab, i behagelige rammer, mens katastrofen rammer og efterhånden bliver mærkbar. Det er præmissen i amerikaneren Rumaan Alams anmelderroste roman “Læg verden bag jer”.

Anmelderrost er en svag underdrivelse. Aldrig har så mange vægtige aviser øst så svulstige ord ud over så letlæst en bog; flere omtaler den som en nyklassiker. Netflix har købt filmrettighederne, forfatteren er katapulteret op i stjernehimlen.

Når man ikke er den store fan af moderne amerikansk kultur med dens hysteriske lovprisninger af det ene eller rasende protester over det andet – når man ikke selv er narkotisk afhængig af nyhedsopdateringer og underholdning 24/7 – når man synes, smørstegt toast med brie og pålægschokolade lyder mere som en straf end en belønning – ja, så rammer “Læg verden bag jer” desværre ikke helt inden for skiven.

‘Kejserens nye klæder’ er måske at gå for vidt. ‘Ganske underholdende’ og ’forholdsvis ordinær’ er nok en mere fair kritik. Jeg har lovet mig selv ikke så meget som at antyde, at verden i tilfælde af en katastrofe muligvis sagtens ville kunne leve videre uden amerikansk livsstil anno 2021. Det er jo ikke dét, der Rumaan Alams nyklassiker handler om, sorry.

Lån bogen på biblioteket

 

The post Læg verden bag jer af Rumaan Alam first appeared on Bogrummet.