Vinderen af prisen, ‘Læs for Livet’, blev med de andre indstillede, hyldet for deres arbejde med bogens vilkår I Danmark.

Bogmarkedets egen pris, Delbanco-prisen, fandt i dag sin første modtager, da organisationen ‘Læs for Livet’ modtog prisen på Bogforums Bellascene.

Delbanco-prisen hædrer de, der gør en forskel for bogen i Danmark og det må man sige, at vinderen gør. Vi lader den fulde indstillingstekst tale for sig.

Organisationen Læs for Livet indsamler bøger, som ganske gratis videregives til steder, hvor udsatte eller anbragte børn og unge bor. Frivillige litteraturguider interviewer, inspirerer og lytter til børnenes og de unges ønsker for på den baggrund at kunne sammensætte et bibliotek med bøger, som præcis passer til stedets beboere. Ud over de personlige bogønsker følger der altid andre spændende bøger med, som kan pirre og understøtte læselysten.

Læs for Livet indstilles til prisen, fordi de gør en kæmpe forskel for udsatte børn og unge: De bliver bedre læsere og kan opnå større uddannelsesmæssig succes. De kan bruge bøgerne som en trøst og et helle samt opdage eller spejle sig i andre verdener og skæbner.

Læs for Livet er konstant nysgerrige på, hvordan tilbuddet om og adgangen til bøger kan videreudvikles og forbedres, så det på bedste vis understøtter børnenes og de unges læseudvikling og læselyst. Læs for Livet arbejder alene eller med samarbejdspartnere målrettet med forskellige projekter fx:
Udgivelse af ungdomsbøger af høj kvalitet og med lav lix
Udgivelse af højtlæsningsbøger for læse- og ressourcesvage forældre
Udvikling af særligt læseunderstøttende “hyggepakker”
Afholdelse af kurser for socialpædagoger og familievejledere, så disse voksne tæt på børnene kan understøtte læsningen

Dette efterår er det 10 år siden, Læs for Livets stifter Rachel Röst begyndte at uddele bøger til udsatte børn og unge. Siden da er organisationen vokset og beskæftiger dagligt ansatte og frivillige, som arbejder for fortsat at give smukke bøger og de gode historier videre.

Et solidt og seriøst arbejde med bøger og læsning gennem 10 år bør honoreres med en fornem pris: Delbanco-prisen!

Bogen er en hjørnesten i vores samfund og de, der er med til at sikre den, skal have stor anerkendelse for deres arbejde, sagde Bogmarkedets redaktør, Jesper Provstgaard, da han præsenterede de indstillede.

De øvrige indstillede til Delbanco-prisen:

Litteraturmagasinet Standart
Mikrofest
Bogdoktor på instagram
Laura Helena Pimentel da Silva
De to forfatterforeninger
Marie Andersen
Orla-prisen
Fantasyfestivalen i Esbjerg
Det Poetiske Bureau
Lille Bogdag
bog.nu
Onkel Hawaii
Christel Sunesen

Med prisen følger 18.540 kr. – et beløb inspireret af det årstal, Bogmarkedet blev stiftet.

Foto: Anders Gerning