Den danske model har nærmest mytologisk status. Alle danske politikere hylder den, og alligevel hører beskyldninger om at ens politiske modstandere underminerer den næsten til dagens orden i politik. Den er hyldet og feteret, men …

Den danske model har nærmest mytologisk status. Alle danske politikere hylder den, og alligevel hører beskyldninger om at ens politiske modstandere underminerer den næsten til dagens orden i politik. Den er hyldet og feteret, men også misforstået – og måske endda truet?

Den danske model kan føres tilbage til septemberforliget, der var den første store fredsslutning mellem den arbejderbevægelsen og arbejdsgiverorganisationerne. Men det begyndte nu ikke med septemberforliget, men derimod med industrialiseringen og de første strejker i slutningen af 1800-tallet. Det, og meget mere, gennemgår Lars Kjølhede Christensen kyndigt i nyeste udgave af 100 danmarkshistorier fra Aarhus Universitetsforlag.

Det er en spændende historie om politisk og faglig kamp, men også om en kæmpestor omvæltning af det danske samfund. I bakspejlet virker det meget naturligt – og meget dansk – at storlockouten i foråret 1899 endte med septemberforliget, men det var ingen naturlov, og det kunne være gået meget anderledes. Både arbejdsgivere og fagforeninger stod med svære valg undervejs, og begge var under stort ydre og indre pres for både at bilægge konflikten og for at eskalere den. Der blev kort sagt trukket i beslutningstagerne fra alle sider, og i lignende situationer i udlandet endte det mange steder med vold og kamp.

Sådan gik det som bekendt ikke, og i stedet voksede et arbejdsmarkedssystem baseret på forhandling frem. Det har nu heller ikke været en dans på roser, for især større konflikter på arbejdsmarkedet har haft en tendens til at ende i et regeringsindgreb, ligesom arbejdskraftens frie bevægelighed og EU’s regler også sætter modellen under pres.

Lars Kjølhede Christensens Septemberforliget er en forbilledlig indføring i den historiske baggrund for det danske arbejdsmarked, konflikterne på arbejdsmarkedet omkring forrige århundredeskifte og hvordan det, der kun var tænkt som en midlertidig, omdiskuteret løsning, i de efterfølgende 120 år har udviklet sig til noget nær et dogma i dansk (arbejdsmarkeds)politik.

Septemberforliget er tredivte bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Vi har anmeldt alle bindene – søg på 100 danmarkshistorie i søgefeltet.

Lars Kjølhede Christensen: Septemberforliget. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 13. februar 2020