”Den måde, verden behandler teenagepiger på, er ikke okay. Den er overhovedet ikke okay.”
18-årige Izzy O’Neill er noget af en komiker. Hun benytter sig faktisk af humor i næsten alle sætninger og situationer, som …

”Den måde, verden behandler teenagepiger på, er ikke okay. Den er overhovedet ikke okay.”

18-årige Izzy O’Neill er noget af en komiker. Hun benytter sig faktisk af humor i næsten alle sætninger og situationer, som hun kommer ud for. Det er et nødvendigt onde for at klare den tunge del af hendes liv, som omfatter, at begge hendes forældre blev dræbt i et biluheld, da hun var lille, og derfor bor hun under meget trange kår sammen med sin gamle mormor, Betty, og deres hund, Dumbledore, i verdens mindste lejlighed.

Izzys fremtid efter high school virker noget håbløs, da hun er nødt til at sørge for, at hendes mormor snart kan stoppe med at arbejde 70 timer om ugen og gå på pension, og derfor har Izzy ingen planer om tage på college. Heldigvis har hun de bedste venner; Danny og Ajita, og det lille trekløver passer på hinanden i tykt og tyndt. I hvert fald indtil den dag Danny begynder at få følelser for Izzy, og hun til en fest kommer til at have sex med både Zachary Vaughan (søn af Senator Ted Vaughan) og Carson Manning, som hun længe har haft et crush på.

Izzy tænker ikke så voldsomt over, at hun havde haft sex med begge fyre til samme fest. Hun har jo ingen fast kæreste, og det var ikke fordi, hun ikke havde lyst. Faktisk er det jo lidt latterligt, at fyre sagtens kan knalde flere piger, men piger ikke kan uden at virke løse på tråden. Hele fadæsen starter først, da Vaughan sender hende et pikbillede og spørger, om hun ikke sender ham et nøgenbillede.

For hvad hvis du nu i al fortrolighed havde sendt et nøgenbillede til en fyr, du lige havde været i seng med, og pludselig florerede dit billede samt en masse udskammende kommentarer på en nyoprettet hjemmeside kaldet izzyoneillverdensklasseluder.com, som var oprettet udelukkende for at hænge dig ud som en verdensklasse luder? Det er netop det, der sker for Izzy, og selvom hun godt tør stå ved sin promiskuitet og faktisk synes, det er for latterligt, at der er så meget fokus på, hvad hun har lavet, og hvordan hun ser ud, kan det med tiden ikke undgå at gå hende på. Da situationen udvikler sig dramatisk, slår det dybe skår i venskabet med Danny og Ajita, og pludselig føler Izzy sig så alene, som hun aldrig nogensinde før har følt sig.

Overhovedet ikke okay har et ufatteligt vigtigt budskab til unge kvinder og mænd om slutshaming og om at turde være sig selv. Og så er den trods det lidt tunge emne fuld af humor og kække sætninger, som da Vaughan sender hende et pikbillede, og hun svarer;

”Tak for det pragtfulde pikshow. Virkelig. Du burde tage entré for sådan et verdensklasseevent! Jeg må tilstå, at det selvfølgelig ville afskære mig fra at deltage, da jeg er fattig og forældreløs, men som din forretningsrådgiver er det en risiko, jeg er villig til at løbe.”

Jeg er simpelthen så glad for, at Alvilda har fået denne YA-bog hjem. Jeg lo og krummede tæer gennem hele bogen, og jeg følte så ufattelig meget sympati for seje Izzy, som trods uanede mængder modstand turde stå op for sig selv. Bogen kan læses både af voksne og teenagere. Den er sjov, barsk og vanvittigt vedkommende i vores digitale tidsalder.

Laura Steven: Overhovedet ikke okay, Forlaget Alvilda, Oversat af Ane Lauenblad, 352 sider, Udkom 10. september 2020