Vurderingen lød på 10.000 kr., men budkrig gjorde, at manuskriptet blev solgt for et rekordhammerslag.

Efter en heftig budkrig opnåede auktionen over Lise Nørgaards originale manuskript til hovedværket Kun en pige i går aftes hammerslag på svimlende 80.000 kr. mod en vurdering på 10.000 kr. Den samlede salgspris beløb sig til 92.000 kr. inklusiv salær. Manuskriptet har været på auktion hos Lauritz.com, som havde store forventninger til hammerslaget allerede tidligt i forløbet, melder auktionshuset på sin hjemmeside.

Rekordhammerslaget på Lise Nørgaards manuskript er en del af en global tendens, hvor memorabilia solgt på auktion opnår meget høje hammerslag, fortæller Mette Rode Sundstrøm, der er CEO hos Lauritz.com.

Memorabilia; altså effekter, der har tilhørt kendte eller har tilknytning til historiske begivenheder, er generelt eftertragtede i disse år; særligt når de knytter bånd til personer eller begivenheder, der binder os sammen som land eller kultur. Og det gjorde Lise Nørgaard jo om nogen, forklarer Mette Rode Sundstrøm og fortsætter:
– Den unikke historie, der altid knytter sig til memorabilia, giver gang på gang hammerslag, der overrasker selv vores mest garvede eksperter. Men ved auktionen her kunne vi godt allerede i starten af auktionsperioden fornemme, at der var en helt særlig lyst blandt byderne til at erhverve sig dette stykke danske kulturhistorie fra Lise Nørgaards hånd.

– Vi elsker hende for at være idékvinden bag Matador, men også som forfatteren bag netop Kun en pige, men også efterfølgeren De sendte en dame og flere. Hun har som folkekær journalist, forfatter og manuskriptforfatter med sit virke og sine værker formidlet kultur- og Danmarkshistorie på en begavet og underholdende måde, som danskere i alle aldre har taget til sig gennem årene. Derudover var hun i alle sine årtier en markant fortaler og eksponent for kvinders rettigheder og synlighed i samfundet, uddyber Mette Rode Sundstrøm.

Lauritz har tidligere solgt originale manuskripter af Lise Nørgaard; dog ikke med Lise Nørgaards egne rettelser, og lige nu kan man også byde på original manuskripter til Matador, hvoraf dele tidligere har været sat til salg af medvirkende fra produktionen af Matador.

I 2017 solgte auktionshuset rekvisitør Torben Bækmark Pedersens originalmanuskripter til Matador (episode 7-24). Samlingen var med Torben Bækmarks Pedersens rettelser og ændringer. Hammerslaget lød den gang på 20.000 kr.

Ligeledes solgte auktionshuset i 2012 skuespilleren Finn Storgaards originalmanuskripter til også Matador (episode 10, 13, 23 og 24). Finn Storgaard havde rollen som den yngste søn Gustav i Varnæs-familien. Finn Storgaards manuskripter var også med egne notater og signatur. Hammerslaget tilbage i 2012 lød på 4.900 kr.

Foto: Franne Voigt