Kirsten Ahlburg har skrevet en ny letlæsningsserie for begynderlæserne, Le og Bo-serien som indtil videre består af fire bøger. Her er det de første to, som omtales. 1. Le og Bo i hø 2. Le og Bo og en le 3. Le og Bo og Ib 40 år 4. Le og Bo og ni æg Bøgernes bagsidetekst:… Read More Le og Bo 1-2 af Kirsten Ahlburg

Kirsten Ahlburg har skrevet en ny letlæsningsserie for begynderlæserne, Le og Bo-serien som indtil videre består af fire bøger. Her er det de første to, som omtales.

1. Le og Bo i hø
2. Le og Bo og en le
3. Le og Bo og Ib 40 år
4. Le og Bo og ni æg

Bøgernes bagsidetekst:

Le og Bo i hø: “Le og Bo må op i hø. Og se nu Bo. Av av.”

Le og Bo og en le: “Se Bo og en le. Og se nu Le og en tå. Av av.”

Billede af: Le og Bo 1-2 af Kirsten AhlburgLe og Bo 1-2 af Kirsten Ahlburg

Både Le og Bø i hø og Le og Bo og en le har et lixtal på blot 4 – og et lettal på 9 og 10. Begge bøger har fine farverige illustrationer, som er lavet af Susanna Hartmann.

Præcis som i Max 2, så består bøgerne om Le og Bo kun af ord med max 2 bogstaver. Der står ingen steder, at ordene er lydrette, men når vi læser bøgerne herhjemme, så opfatter vi alle ordene som lydrette. Mon ikke de fleste, som læser med ved at jeg har en forkærlighed for lydrette bøger, jeg synes, at det giver begynderlæserne en virkelig blød introduktion til læsningen.

Billede af: Opslag i Le og Bo i hø af Kirsten AhlburgOpslag i Le og Bo i hø af Kirsten Ahlburg

Der er ganske få ord på hver side – men da bøgerne er fint indbundet og har et sidetal på 21, så vil børn alligevel få fornemmelsen af at læse en hel bog (selv).

Som skrevet i min anmeldelse af Max 2-serien, så synes jeg, at det er fantastisk, at man kan skrive historier med mening med ord, der max består af to bogstaver. Altså mest mening får man, når man kombinerer teksten med illustrationerne – men teksten kan godt læses alene. Jeg tænker dog, at illustrationerne vil en rigtig god hjælp for nye læsere, da de understøtter både læsningen og handlingen rigtig godt.

Selvom bøgerne er en del af en serie, så kan de sagtens læse som selvstændige historier, så det betyder ikke noget, om man læser dem i rækkefølge.

Billede af: Opslag i Le og Bo og en le af Kirsten AhlburgOpslag i Le og Bo og en le af Kirsten Ahlburg

Begge bøger har rimelig mange gentagelser af ord, så læseren vil være hjulpet godt på vej ved genkendeligheden. Selvfølgelig findes der også et begrænset antal korte ord, men når læserne først kender dem, så er de godt på vej til sværere bøger.

Serien Le og Bo er ikke kønsspecifik – så bøgerne kan læse af både drenge og piger. Selvfølgelig er der er ikke et stort og indviklet plot – men jeg tænker, at den handling, der nu er, vil være noget de fleste børn kan genkende. I begge bøger kommer børnene til skade – og det håber jeg umiddelbart ikke er tilfældet i de næste to, da der også godt må være lidt overladt til fantasien.

Sammen med Max 2  er Le og Bo er en rigtig fin serie til de nyeste læsere. Hvis først børnene er godt i gang med alfabetet, bogstavlydende og er klar til en bog, så er denne serie et godt bud at starte med.

Billede af: 5 af 6 stjerner /Tine5 af 6 stjerner /Tine

Tak til Forlaget Elysion for bøgerne.

Le og Bo i hø – 1
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145389
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 21

Le og Bo og en le – 2
Forlag: Forlaget Elysion
ISBN: 9788772145396
Udgave: 1. udg. 2019
Sider: 21

___

Følg Bech’s Books på Facebook og Instagram.