Her på februars sidste dag tager Bogmarkedets chefredaktør ordet og fortæller om, hvad der har gjort indtryk i den forgange måned.

I en måned, hvor der var mange glædelige nyheder for flere i branchen, var der også uheldige sager – særligt én – der kræver opmærksomhed i denne leder.

Men lad os starte i den positive ende. Der er blevet sat navn på vinderne af en række store litteraturpriser. Kim Blæsbjerg vinder De Gyldne Laurbær og Mathilde Walther Clark vinder litteraturpriserne hos både Weekendavisen og Politiken. Det er bestemt ikke utænkeligt, at særligt sidstnævnte forfatter kan se frem til at modtage flere priser senere på året.

Historiefortællingen om Gyldendal og Lindhardt & Ringhofs regnskaber har ligeledes været positive. Gyldendal har vendt røde tal til sorte tal, og Lindhardt & Ringhof bliver ved med at lægge på omsætningen.

Et andet sted i forlagslandskabet giver det stof til eftertanke, at Forlaget Klippe lukker med udgangen af 2024 og Antipyrine skærer ned på antallet af udgivelser. At drive forlag og udgive bøger er ikke for hvem som helst. Det kræver hårdt arbejde at være forlægger, for der findes ikke mange genveje, hvis man vil etablere sig. Dét minder de to forlags beslutninger os om. Samtidig minder det én om, at bogmarkedet generelt er et sted, hvor pladsen er trang, og hvor det kan være svært at finde sin plads

Om de to forlags beslutning er begyndelsen på en tendens er for tidligt at sige, men jeg håber det ikke. Vi har brug for forskelligheden i denne branche.

Den alvorlige klinge

Apropos genveje; de her plagiatsager. Jøsses! Jeg bliver sjældent vred, men når jeg læser om sager, hvor dagblade ser sig nødsaget til at afpublicere artikler og forlag til at stoppe salget af en bog, så sker der noget med humøret.

Jeg blev selv spurgt af et dagblad, da Diez-sagen rullede, om jeg troede, der var mange, der plagierede. Jeg svarede nej. Jeg troede – og det gør jeg for så vidt stadigvæk – at langt de fleste har respekt omkring faget, og det kun er de ganske få, der tyer til disse tvivlsomme metoder. Men de, der gør, er jeg bestemt ikke særlig begejstret for. Jeg har svært ved at finde noget, der er mere ukollegialt i denne branche end plagiering eller mangel på kildehenvisning. Det at være journalist eller forfatter er forbundet med en del troværdighed og fortrolighed, og disse sager gør absolut intet godt i den retning. Mindskes dette bånd mellem afsender og læser, er det i høj grad et problem. For, hvor er branchen uden sin troværdighed? Jeg håber ikke, at jeg om en måned kan kigge tilbage på endnu en sag om plagiat.

Da jeg blev spurgt ind til plagiering, pegede jeg på AI, som en større trussel. Her er der ingen tvivl om, at det er langt sværere at gennemskue plagiering og ligeledes på baggrund af hvad. Om man kan kalde AI-generede tekst for plagiering er i sig selv en debat, men det er noget, man bliver nødt til at forholde sig til som journalist, forfatter, redaktør, forlægger og læser.

Bibliotekerne

Lad os slutte af på en mere positiv note. Bibliotekerne. I flere kommuner meldes der om stigende udlån af både fysiske og digitale materialer, og det er jo i den grad positivt. Særligt, når væksten af udlån sker på børnebøger.

I den anledning vil jeg gerne lette på hatten for bibliotekerne, der bliver ved med at skabe rum, hvor der kan udvikles en læsekultur for børnene. Det på trods af, at man til stadighed kan se, at man i Sverige understøtter bibliotekerne og skolerne med store øremærkede midler. Herhjemme? Ja, det er vel ikke for meget at sige, at her bliver det mere ved snakken.

Kort sagt: Ros til bibliotekerne for at insistere på at gøre en forskel for læsekulturen herhjemme.

Og lidt at se frem til

I marts er der en række litterære arrangementer, der er værd at tage notits af. Historiske Dage, Krimimessen, den nye Bogmesse i Aarhus og selvfølgelig Mofibo Awards, der afholdes i Vega.

Her på magasinet sker der en del i kulissen med længere artikler, analyser og besøg hos væsentlige aktører i branchen. Ligeledes vil dette års tema i magasinet, der udkommer til Bogforum, blive afsløret inden længe. Stay tuned.

/Jesper Provstgaard, chefredaktør for BogMarkedet.

Foto: Kristian Sondt