Her er bogen til alle, der har lyst til en både kulturhistorisk og botanisk rejse gennem Danmarks mange spændende, genetablerede klosterhaver.
Den meget smukke bog “Klosterhaven ved Øm” tager som titlen antyder udgangspunkt i fortællingen …

Her er bogen til alle, der har lyst til en både kulturhistorisk og botanisk rejse gennem Danmarks mange spændende, genetablerede klosterhaver.

Den meget smukke bog “Klosterhaven ved Øm” tager som titlen antyder udgangspunkt i fortællingen om Klosterhaven ved Øm. Og fortæller samtidig den fascinerende historie om, hvordan planter og urter fra klostrenes haver redede liv.

Oprindeligt blev Klosterhaven ved ØM anlagt af Cisterciensermunke i 1172 i et område mellem Mossø og Gudens tæt ved Silkeborg. Munkene bragte en omfattende viden om planter med sig sydfra, der har dannet grundlag for vores viden om læge- og krydderurteplanter, som vi kender den i dag.

Som de fleste klostre blev også klosteret ved Øm nedlagt under reformationen. Haven blev genanlagt af apotekeren Jens Lind i 1926. I 2010 blev haven restaureret ved hjælp af et legat, og er i dag åben for besøgende.

Lene Mollerups vidunderlige bog er både et katalog over de planter, der findes i klosterhaven i dag, og en kulturhistorisk oversigt over klosterhaver i Danmark. Den bygger på et stort og righoldigt kildemateriale, så bogen er yderst relevant for historieinteresserede. Den afsluttes med et instruktivt herbarium, der omtaler 63 planter. Herbariet er smukt illustreret, og forklarer, hvordan planterne har været brugt, især medicinsk, gennem tiderne.

Så, hvis man er interesseret i planter, haver og og botanik, så anbefaler jeg på det varmeste denne interessante perle af en bog. Og en ekstra bonus er, at den kan bruges som rejsevejledning til Danmarks mange smukke klosterhaver.

Bogen har mange smukke illustrationer og billeder, der giver også stor lyst til at besøge de steder, der omtales i bogen. Jeg er ikke i tvivl – jeg skal forbi Øm Klosterhave i løbet af sommeren.

Lene Mollerup: Klosterhaven ved Øm, Turbine, 280 sider, udgivet 28. maj 2020.