Det var med romanen “Vælde vokse vakle visne” at irske Sara Baume slog sit navn fast som en stor forfatter. Nu er hun på banen […]

Det var med romanen “Vælde vokse vakle visne” at irske Sara Baume slog sit navn fast som en stor forfatter. Nu er hun på banen igen.

“Linje trådt af trin” er en roman om kreativitet og depression; en ganske ung kunsthistoriker opholder sig i sin afdøde mormors hus og prøver at finde ro til at finde ud af, hvad der er op og ned i tilværelsen.Hele tiden tester hun sin hukommelse ved at remse kunstværker af op, ligesom hun holder sig beskæftiget med bl.a. at fotografere døde dyr, alt imens hun undviger fra at se sig selv i spejlet, især i den mentale betydning.

Og det er sådan set det. Det er ikke den store ydre handling der udrulles. Der sker egentlig ikke så meget. Men som i “Vælde vokse vakle visne” kan Sara Baume også denne gang få en stor fortælling ned i en bog der umiddelbart ikke handler om noget. For det gør den jo alligevel. Bogen er et dybtgående portræt af hovedpersonen Frankie, og som læser føler jeg at jeg er tilstede. Jeg er ikke bare hos Frankie i mormorens hus. Jeg er helt inde i hendes hoved. Og selv om jeg ikke forstår alt hvad hun foretager sig – og nogle ting er virkeligt underlige, som f.eks. når hun fotograferer døde dyr. Alligevel forstår jeg hende, som menneske. Jeg ser hendes liv indefra. Jeg bliver en del af hende, og hun bliver en del af mig. Læser og hovedperson smelter sammen, og Frankies fortælling bliver min fortælling. Og så gør det ikke noget at der er ting jeg ikke forstår, det er jo sådan livet er. Jeg kan mærke hvordan hendes depression sætter sig tungt på kreativiteten, tynger den ned. Og jeg kan mærke Frankies glæde når kreativiteten i glimt stikker hovedet frem. Skidt med at det så bliver lidt underligt, for det bliver Frankie som hun er under tristheden, tomheden og ligegyldigheden.

Sara Baume slog sit navn fast med “Vælde vokse vakle visne”. Nu har hun drevet et syvtommersøm igennem sit navn og sit forfatterskab. Selvom hun bruger ufattelig mange ord på en handling der næsten står stille, er ikke et eneste af dem overflødigt.

Forfatter:
Sara Baume

Forlag:
Jensen & Dalgaard

Udgivet:
2019

Sider:
292

Kategori:
Roman

Anmeldt:
16.11.2018

Anmeldereksemplar fra forlaget

Af samme forfatter

Vælde vokse vakle visne