Den populære kunstner Lis Sørensen har sunget og skrevet sig ind i mange danskeres hjerter. Både som soloartist, i bands og som korsanger for andre kendte danske artister. I bogen “Jeg er kommet for at …
Den populære kunstner Lis Sørensen har sunget og skrevet sig ind i mange danskeres hjerter. Både som soloartist, i bands og som korsanger for andre kendte danske artister. I bogen “Jeg er kommet for at synge” får vi et indblik i den spændende rejse, en selvsikker pige fra Brabrand har foretaget på vejen mod stjernerne. Den bog kan man trygt smutte til boghandleren eller på biblioteket for at få fat i.
Efter at have læst denne bog og historierne bag sangene får jeg endnu mere lyst til at lytte til “Verden er i farver” og “Tæt på akvator”. At bogens kapitler beror sig på de sange, mange af os kender godt, fungerer og understøtter udviklingen i Lis Sørensens karriere. En kronologisk gengivelse af hendes liv fra barndom til voksen havde været kedeligt og trivielt – ikke betegnelser, der klinger i samme sætning som Lis Sørensen.
Ved et tilfælde får Lis Sørensen i 4. klasse kendskab til musikkens uendelige verden. Hun møder musiklæreren Holger, der giver en ikke specielt skoleinteresseret pige et kickstart til en imponerende karriere som sanger og sangskriver. Det er så befriende at læse, hvordan Lis fik lov at sine forældre til at forfølge musikkens uanede muligheder – omend der viste sig et behov for stramme tøjer for at undgå, at livets fristelser løb løbsk for den unge Lis. Nødvendige begrænsninger i et hæsblæsende tempo, der måske ifølge hende selv ville have dræbt den passion, som ordenen og tonerne tændte i hende.Det er kendetegnende for hele bogen, at der er opbremsninger i Lis’ karriere – tidspunkter i livet, hvor hun har brug for at hoppe af det musikalske tog og finde lidt ro. Finde sig selv. Finde sin passion frem igen.
Tilfældet vil, at Holger bliver gift med Anne Linnet, og et spændende liv med pigebandet Shit & Chanel tager form. Samtidig bliver kimen lagt til samarbejde med kendte sangere som Sebastian, der beskrives så nænsomt og sympatisk, at man får lyst til at give ham et kram.
At være åben, ung kvinde i musikmiljøet i Aarhus i 70’erne og 80’erne har været en stor gave for Lis Sørensens karriere – de fleste mødtes på de samme koncertsteder, mødtes i studier eller hang ud på de samme værtshuse. En lille musikerverden beskrevet som et sted, hvor sangere tog hinandens plads, men gav hinanden plads. Eller fandt energi i et samarbejde, hvor der lige skulle bruges en bestemt lyd på et nummer eller manglede en backup til en koncert. En fin og prisværdig skildring af et miljø, som formentlig for de fleste var ukendt.
Generelt er det en ærlig og nøgtern bog, hvor de jyske aner ikke fornægter sig – fortællingen er helt nede på jorden og troværdig. At Lis Sørensen er en succesfuld sanger er uomtvisteligt, og jeg elsker betegnelsen af succes som “det billige skidt” efterfulgt af salgstal for albummet “Hjerternes sang”, der nåede uhørte højder i slutningen af 80’erne.
Sådan er bogen generelt – ærlig og nøgtern. Mødet og venskabet med den energiske popkomet Anne Linnet samt fyrværkeriet og rockmama’en Sanne Salomonsen fortælles troværdigt. Også bruddet, der var uundgåeligt for dem, fordi der var andet, der kaldte på dem, beskrives i bogen. Det bliver ikke pakket væk, men taget med for at forklare udviklingen af Lis Sørensens karriere.
Jeg er kommet for at synge, Lis Sørensen skrevet i samarbejde med Danni Travn, Politikens forlag, 288 sider. Udgivet 9. september 2019.