I forbindelse med weekendens Krimimesse i Horsens har BogMarkedet interviewet en række forfattere, der deltager på messen med en ny udgivelse. I dette portræt kan du møde den svenske krimiforfatter Lisa Hågensen, der debuterer på dansk med den paranormale krimi ”Hendes Blå Øjne”. Bogen udgives på forlaget DreamLitt.

Du kan møde Lisa kl. 10.40 søndag på Sort Scene.

Kan du ikke fortælle lidt om forfatteren Lisa Hågensen? Hvorfor skriver du?

Det er vigtigt for mig at skrive, fordi jeg er en historiefortæller. Når jeg begynder at skrive, så ved jeg ikke, hvor historien fører mig hen. Der dukker en tanke op; ”Hvad nu hvis?” og så begynder jeg at skrive. Det er sjældent, jeg kender den røde tråd, inden jeg går i gang. Gudskelov kender jeg genren, og jeg er også bevidst om visse begivenheder, som jeg kan stræbe imod, men ofte tænker jeg ”Ah ja, det var sådan, det var”, når bogen er færdig. Det er en mærkelig, men meget tilfredsstillende følelse.

Ideen til Hendes Blå Øjne fik jeg på årsdagen for den frygtelige begivenhed i Norge den 22. juli 2011. Min bog har intet med Breivik at gøre, men den indeholder en god portion ondskab. Da jeg ikke har meget erfaring med politiarbejde, skabte jeg en hovedperson, som er bibliotekar. Min værelseskammerat på den skole, jeg arbejdede på, var bibliotekar og fungerede som inspiration. Jeg tænkte, at jeg ville skrive bogen, som det ville udspille sig, hvis jeg selv oplevede utrolige og unaturlige begivenheder. Jeg læste en hel del om hekseprocesser i forbindelse med, at jeg skrev bogen. Til opfølgeren måtte jeg sætte mig ind i slægtsforskning og læse op på Bohusläns historie.

Hvad er dine tanker om at blive udgivet i Danmark? Og kommer der mere på dansk?

To af mine favoritforfattere er danske: Hans Christian Andersen og Jussi Adler-Olsen. Tanken om, at min bog skal ud i danske boghandlere på samme sprog som netop de to, er utrolig. Hendes Blå Øjne udgives også i Frankrig og i Polen i år, så den internationale forfatterdrøm har fået næring, hvilket i stor grad skyldes min vidunderlige agent hos Pontas Literary Agency.

Forlaget DreamLitt er allerede i gang med at oversætte den næste bog i serien om Raili og Ylva. Den hedder Gæld til Djævelen og udkommer efter planen samme tid næste år. Om den tredje bog i serien bliver udgivet på dansk, det må vi se.

Hvad håber du på at opnå ved at deltage på krimimessen i Horsens.

Det er et privilegium at deltage på Krimimessen i Horsens. Messen føles som et lille univers fyldt med inspiration. Krimien er den genre, jeg bedst kan lide, og der kommer andre forfattere, jeg beundrer. Vigtigst af alt giver det mig muligheden for at møde læseren. Jeg håber at lære en masse nye læsere at kende, møde andre forfattere, mit danske forlag og lære en masse nye aspekter af bogindustrien at kende.

Om Hendes Blå Øjne

Året er 1671, hvor en ung kvinde fængsles og anklages for hekseri. Otte måneder senere flygter hun – højgravid, tortureret og voldtaget vender hun hjem til byen Lövaren. Men der er noget grueligt galt med det barn, der bliver født som følge af voldtægten.

Året 2011, den onde sommer, hvor en galning skyder unge mennesker på en ø i den norske skærgård. Kvinden Raili ser frem til seks ugers ro i sin lille hytte i Lövaren, men alt er ikke, som det plejer rundt omkring søen – noget er galt, og mærkelige ting hænder. Nogle husker en hund, som måske eller måske ikke har eksisteret. Et barn kunne muligvis være blevet født for derefter at forsvinde.

Da en af naboerne dør på mistænkelig vis, begynder Raili at undersøge sagen. For hvem kan hun i virkeligheden stole på? Alt hun ved er, at der er noget ondt i skoven, som har været der i flere hundrede år – og det har iskolde blå øjne.

KØB BOGEN HER