Den 10.-20. juni finder den internationale litteraturfestival LiteratureXchange sted for tredje gang med næsten 200 arrangementer på 38 forskellige lokationer i Aarhus. Årets program byder på danske og internationale forfattere og er klar til at stille læsernes sult efter kulturoplevelser.

Internationale og nordiske forfattere læser op, forfatterne samtaler om litteratur med eksperter og forskere. Udstillinger om moderskab og Astrid Lindgren åbner, forestillinger om litteratur og poesi får premiere, fødderne vipper i takt til musikken. Læserne mødes til åbne læsekredse, litterær morgensang og litterær gådejagt. Alt det og meget mere kan læsere i hele landet glæde sig til, når Aarhus Litteraturcenter og Aarhus Bibliotekerne præsenterer den store internationale litteraturfestival LiteratureXchange, som finder sted i hele byen den 10.-20. juni.

”Det glæder mig meget, at vi igen kan samles om litteraturen i Aarhus. LiteratureXchange har markeret sig som en litterær begivenhed, der skaber rum for refleksion og indsigt i nye perspektiver og andre verdener,” siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad.

Sidste år måtte LiteratureXchange aflyse grundet Covid-19, men festivalens mange venues fordelt over hele Aarhus har vist sig at være en stor fordel. Det betyder nemlig, at festivalen kan gennemføres som et af årets første store kulturbegivenheder, hvor læserne har mulighed for at opleve forfattere som Vigdis Hjorth, Sofi Oksanen, Geir Gulliksen, Leonora Christina Skov, Stine Pilgaard, Isabel Allende og Salman Rushdie. ”Vi er vist alle sammen ved at være ret sultne efter at opleve kultur og litteratur live, så vi glæder os til at dykke ned i verdenslitteraturen sammen med læserne,” fortæller Jette Sunesen, der er festivalleder for LiteratureXchange.

Pandemien har heller ikke betydet en nedskalering af hverken programmet eller festivalen, der som altid varer 11 dage og i år inkluderer 200 arrangementer på 38 forskellige scener fordelt over hele byen. ”Vi har aldrig haft så stort et program før. Vi har mange samarbejdspartnere både i og uden for byen, der har budt ind med et stort antal arrangementer i år. Det vidner jo om et stort ønske i kulturbranchen om at stå sammen om at skabe unikke litteraturoplevelser for publikum,” fortsætter Jette Sunesen.

De mange forskellige og mindre scener betyder, at LiteratureXchange kan overholde forsamlingsforbuddet og afstandskravet samt myndighedernes øvrige restriktioner og anbefalinger, og man er nødt til at tænke kreativt for at afholde en international litteraturfestival, når forfattere over hele verden har sværere ved at rejse. ”Vi har nogle forfattere bosiddende i USA på programmet, blandt andet Salman Rushdie og Marilynne Robinson, som deltager i det, vi kalder live digitale arrangementer. Forfatterne er med på storskærm, mens intervieweren og publikum sidder i salen og kan tale med forfatteren og stille spørgsmål.”