Weekenden byder på litteraturevents landet over arrangeret af biblioteker, boghandlere, forlag og diverse litteratursteder. Alt sammen samlet under overskriften Bogfestival.

Det er egentlig en ret privat ting at læse en bog. Man sidder som læser i sit eget rum. Med øjnene i bogen, mens ordene strømmer fra bogside via øjet til hjernen, hvor ordene væltes rundt, fordøjes, fortolkes, fornemmes. Derefter kan en bog ’bo i en’. Det har alle ivrige læsere prøvet. Prøvet at kunne mærke en bog i timer, dage og år efter at have læst den.

Og når en bog ’bor i en’, når den har væltet rundt i alle følelser, så kan det være aldeles forløsende at få den private oplevelse ud i et fælles rum. Ud til et sted, hvor andre læsere fortæller om deres oplevelser med bogen, og hvis det går rigtig vildt for sig, så ud til at sted, hvor forfatteren er. Hvor man kan høre, hvorfor, hvordan og om hvem bogen er skrevet.

Dé møder mellem forfattere og læsere kan være ganske unikke oplevelser.

I år er de møder desværre blevet lidt for unikke på grund af de mange covid-relaterede aflysninger. Derfor er det så opmuntrende, at bogbranchen i den kommende weekend står sammen om det til lejligheden opfundne: Bogfestival 2020. Således får læserne og forfatterne igen en chance for at skabe de unikke møder omkring bøger, der ’bor i en’.

Bogfestivalen er ikke en erstatning for Bogforum. Den er et alternativ i en kaotisk tid. Et fælles initiativ taget, for at bogbranchen og læserne stædigt kan samles om bogen på tværs af forlag, forhandlere og arrangører i et år, der ingenlunde blev, som nogen forestillede sig.

I den kommende weekend er der planlagt forfattersamtaler, signeringer og oplæsninger over hele landet. Biblioteker, boghandlere, forlag og diverse litteratursteder har forsøgt at mingelere sikkert rundt om covid-19-restriktioner for at få bare en lille smule litteratur ud til folket.

Kigger man på bogfestival.dk, vil man blandt andet se, at der vil være motionsbanko i Auning, tegneseriedag i Roskilde, Sallys far aka. Thomas Brunstrøm optræder i Brovst, lyrikstafet i Litteraturhuset i København K, forfatterdag på Kulturværftet i Helsingør, Horsens Bibliotek har en eftermiddag med Benny Andersen, Elsebeth Egholm er på besøg på Salling Rooftop, der er forfattertræf i Hillerød, Erling Jepsen er i Dragør, musik- og litteraturdag i Jyderup, i Århus er der en pallet af forfattere, der optræder på Hermans i Tivoli Friheden, Politiken har kærlighedstema i Pressen, Arnold Busck i Købmagergade har et rend af forlag og forfattere begge dage, Gyldendal slår dørene op til Klareboderne med et hav af arrangementer, og det samme gør Politikens Forlag på Rådhuspladsen.

De nævnte er bare et udpluk, og selv om nogle af de mange arrangementer er blevet og vil blive aflyst på grund af covid-restriktioner, så er iveren uforandret i forhold til at ville forene læsere og forfattere og bøger igen. Dét er opløftende!

En del arrangementer er digitale. Andre er i store sale. Meget er på DR, der lykkeligvis har besluttet at have bogfestival-tema og vil sende mange timers tv med litteratur i fokus.

Hurra for det! Og hurra for bøger, bogbranchen, læserne og forfatterne, der forener os i en mærkværdig tid.

Camilla Høy er pressechef på Politikens Forlag. Politikens Forlag står sammen med Gyldendal bag Bogfestival.