Læsekulturen er blevet mere social, og mange mødes i dag landet over i læseklubber, til litteraturfestivaler og forfatter-møder. For at støtte op om de nye og innovative konstellationer, der er med til at udbrede danskernes læselyst, uddeles for tredje gang et litteratursponsorat til nyskabende projekter inden for litteratur og læsning. Fonden DBK står bag og udspringer af bogbranchens største logistikpartner.

Digitale medier, podcasts og streaming har været med til at ændre den litterære kultur i Danmark. Men det er på mange fronter at forandringen finder sted. Bøger er i højere grad blevet noget, vi samles om. Vi går i boghandlen, ikke blot for at finde nye bøger, men for at nyde en kop kaffe med venner, mens snakken går om bøgerne og vi inspirerer hinanden. Alle disse nye tendenser giver anledning til innovation og nytænkning i kulturlivet og særligt i litteraturbranchen.

DBK er bogbranchens største logistikpartner, og her banker hjertet for bøgerne og for læserne – og derfor støtter Fonden DBK i år litteraturprojekter med 450.000 DKK, der kan være en løftestang til at øge læselysten hos landet over.

”Hos DBK mener vi, at det er nødvendigt at læse. Vi tror på, at vi bliver klogere, mere fantasifulde, bedre til at danne indre billeder, bedre til at fordybe os og bedre til at forstå vores medmennesker, når vi læser. Gennem fondens uddelinger ønsker vi at støtte nye og kreative litterære tiltag i bogbranchen, der vil fremme læselysten hos både børn og voksne. Det synes vi er vigtigt,” fortæller Fonden DBK’s formand, Hans Peter Nordstrøm Nissen.

Uddelingerne fra Fonden DBK har som formål at øge læselysten i Danmark og dermed gavne dansk litteratur og bogbranchen. Ønsket er, at endnu flere danskere vil lære at værdsætte litteraturens gode egenskaber gennem nyskabende litteraturprojekter. Derudover er uddelingerne fra Fonden DBK en kærkommen mulighed for at give tilbage til den kreative branche, der har været grundlaget for DBK i over 125 år. Det er tredje gang, Fonden uddeler midler.

I 2019 støttede Fonden tre projekter:
– Højtlæsningsaktiviteter for børn i udsatte boligområder på Nørrebro ved organisationen 2200 Godnathistorier Læsekompas til børn ved organisationen DBC A/S
– Drift af boghandlerprisen De Gyldne Laurbær ved organisationen De Gyldne Laurbær

I 2020 støttede Fonden to projekter:
– Poesiens Bus – poesi på hjul til unge i hele landet ved organisationen Foreningen Poesiens Hus – Digital læseguideplatform ved organisationen Læseforeningen

Se mere om projekterne og organisationerne hos Fonden DBK

https://www.dbk.dk/index.php/projekter-stoettet-i-2020/

Alle kan søge — ansøgningsfristen er den 1. september 2021

Alle offentlige og private virksomheder, organisationer og privatpersoner kan søge om hel eller delvis finansiering af litterære projekter og spændende idéer. Fonden DBK har valgt at lade fantasien og kreativiteten råde hos danske forfattere, bloggere, festivaler, iværksættere og andre litteraturformidlere og sætter derfor næsten ingen rammer for, hvilke litterære projekter, der kan søges støtte til.

Fonden DBK har åbnet op for ansøgninger til støtte på op til 450.000 kr. for 2021. Ansøgere kan søge til og med 1. september 2021 ved at udfylde et ansøgningsskema, som udfyldes og indsendes via Fondens hjemmeside.

Efter ansøgningsfristens udløb vil der være en screeningproces, hvor et uddelingsudvalg under fondsbestyrelsen gennemgår alle ansøgninger. Herefter kontaktes udvalgte kandidater, som vil blive bedt om at udfylde et mere uddybende ansøgningsskema, som vil ligge til grund for den endelige beslutning om støtte. Fondens uddelinger offentliggøres på Bogforum den 5. november 2021, og ansøgerne får direkte besked.

Læs mere om støttemulighederne her: Vi støtter projekter, som fremmer læselysten.

https://www.dbk.dk/index.php/om-fonden/ansog-om-stotte/

Ved spørgsmål eller behov for yderligere information, kontakt:

Rasmus Møller Madsen fra Fonden DBK Telefon 4078 9798
Mail: FondenDBK@dbk.dk