Det føltes helt trist at lukke den sidste side i den sidste bog i den godt 1500 lange trilogi. At forlade Maj, som jeg har lært at kende, har fulgt gennem det meste af et liv, fra ganske ung til midaldrende. Denne sidste bog i trilogien foregår i 50’erne og 60’erne, det er nye tider, […]
The post Liv for hver en pris af Kristina Sandberg first appeared on Bogrummet.

Det føltes helt trist at lukke den sidste side i den sidste bog i den godt 1500 lange trilogi. At forlade Maj, som jeg har lært at kende, har fulgt gennem det meste af et liv, fra ganske ung til midaldrende.

Denne sidste bog i trilogien foregår i 50’erne og 60’erne, det er nye tider, kvinderne kan ikke længere hellige sig hjemmet, men må have et arbejde. Også Maj kommer på arbejdsmarkedet.

Gennem alle tre bøger følger man Majs handlinger og tanker, ja, man ER næsten Maj, så godt lykkes det Kristina Sandberg at skildre hende. Sætninger afbrydes, tankerne springer – årene går.

Maj har mange bekymringer. De er mest af praktisk karakter, men fylder meget hos vores hovedperson. Hvad skal hun servere? Er kylling fint nok til gæster? Kan hun finde ud af at opføre sig passende på et hotelophold? Kan hun nå alt det hun skal nå inden jul? Vil børnene klare sig godt? Rengøring – hjemmebag – mad i lange baner. Maj vil så gerne gøre alt perfekt, og hun vil så gerne anerkendes for sit store arbejde i hjemmet, men familien tager hende lidt for givet. Der er lidt martyr over Maj, som affinder sig med tilværelsen, selv om hun ikke giftede sig med Tomas af kærlighed.

Maj vil helt sikkert det bedste for sine børn, er fyldt med bekymringer for dem – men får desværre tit sagt noget, der lyder helt forkert, mere som bebrejdelser og kritik end omsorg. Det er ikke nemt.

Det er ikke meget familien taler sammen – slet ikke om vigtige ting, så som følelser, og hvad der sker i børnenes liv, Maj vover ikke at spørge ind til, hvordan de har det, men hun gør sig mange tanker. Selv om Anita tydeligvis har problemer som ung, er det ikke noget de taler om. Heller ikke Tomas og Maj taler ret meget sammen, slet ikke om problemer, deres roller synes veldefinerede og de lever i hver sin verden.

Maj fantaserer, lader tanker og drømme flyve. Da Anita er på sin første date, er Maj i tankerne ved at forberede bryllup, forestiller sig Anitas lykkelige liv som nygift frue. Men det er andre tider, Maj – de unge gifter sig ikke nødvendigvis med deres første date.

Også Tomas kommer lidt til orde i bogen, det er godt at komme lidt tættere på ham – selv om forfatteren må indskyde, at nu er det jo altså Majs fortælling. Tomas tumler med store bekymringer, problemer på jobbet, økonomien, trangen til at drikke, selv om han ikke tåler det, en anden kvinde – og sygdom.

Det kan lyde af meget at skrive over 1500 sider om en husmors liv – jeg må sige, at jeg har nydt at læse de tre bøger, og ville ønske, der stod et bind 4 i reolen, jeg kunne gå i gang med. Det er rolige bøger, som bør læses langsomt. De har stor vægt på personskildring og giver et fint billede af historien fra slutningen af 30’erne og til 60’erne, en periode med store forandringer, her set fra en husmors vinkel.

Und dig selv at læse alle tre bøger i rækkefølge – først ’Et barn at føde’, dernæst ’At sørge for sine’ og sluttelig ’Liv for en hver en pris’. Det var en stor og god læseoplevelse.

 

Lån bogen på biblioteket

The post Liv for hver en pris af Kristina Sandberg first appeared on Bogrummet.