Et orakel af viden om et af de skønneste børneuniverser i litteraturen er nu udkommet, og den kunne ikke have været gjort smukkere!

Den nye bog om Mumiuniverset er alene for dens indbinding alle pengene værd. Men indholdet skuffer bestemt heller ikke. Alle aspekter af det velkendte og højt elskede mumiunivers bliver i den nye bog præsenteret og forklaret i kontekst til de bøger, hvor fænomenet opstår. Mumidalen er også beboet af rigtigt mange væsner, både søde, skræmmende, underlige og spøjse, der alle får sit eget kapitel med små anekdoter, citeringer fra alle historierne samt dens historie og relation til mumifamilien.

Samlingen er et vidnesbyrd om en forfatter, hvis forestillingsevne og historier transcenderer litteraturen og bliver til noget mere – noget virkeligt. Noget, der river sig løs fra siderne og får liv både blandt læserne, såvel som i kulturen. For mig er Mumi meget mere end tegninger og historier, det er også filosofi, visdom, refleksion og kunst. Og den nye bog rummer det hele.

Bogen er flot sat op med god vekselvirkning mellem illustrationer og tekst. Teksten fylder aldrig mere, end at det er spændende at læse, og den henviser altid troligt til de bøger, hvor det aktuelle tema eller emne optræder. På den måde bliver det en opslagsbog for alle udgivne mumibøger, hvor fraser er taget ud og sat flot ind i en ny kontekst, hvilket alt sammen bidrager til en større fornemmelse og berigelse af universet. Det går også op for en, hvor meget genkendelse og sandhed, der kan være i få, simple ord sat sammen med de fine tegninger.

Jeg har været mumifan, lige siden jeg som barn så den første tegnefilm, og sidenhen har jeg tegnet og læst rigtigt meget fra universet. Der er ikke mange børneuniverser, der har inspireret mig lige så meget som Mumiuniverset har, og er man bare en smule fascineret af Tove Jansson og hendes forfatterskab, så er denne smukke bog et absolut must.

Philip Ardagh: Livet i Mumidalen. Oversat af Agnete Dorph Stjernfelt. 361 sider. Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget Carslen