Der er smæk for skillingen når Lasse Holm fortæller hvordan Lodbrogsønnerne hævnede deres far, Ragnar Lodbrog, der blev slået ihjel af slanger i kong Ællas ormegård. Året er 866, og vikinger plyndrer en landsby i det nordlige England. Da alle landsbyens beboere er slået ihjel, står en stor dreng tilbage. Han har et reb om […]

Der er smæk for skillingen når Lasse Holm fortæller hvordan Lodbrogsønnerne hævnede deres far, Ragnar Lodbrog, der blev slået ihjel af slanger i kong Ællas ormegård.

Året er 866, og vikinger plyndrer en landsby i det nordlige England. Da alle landsbyens beboere er slået ihjel, står en stor dreng tilbage. Han har et reb om halsen, og skulle egentlig have været hængt. Vikingerne vælger at tage Wulf, som han hedder, med sig. De vælger også at kalde ham Rolf i stedet for Wulf, og det er ham der fortæller historien om “Lodbrogsønnernes hævn”. Sønnerne ankommer til England fra forskellige steder hvor de er på togt, for at hævne deres far. Med en stor styrke hærger de Northumbria hvor kong Ælla regerede, for nu skal den gamle hævnes.

Lasse Holm har lagt et stort arbejde i sin research til bogen, der er den første i en planlagt trilogi. Langt hen ad vejen lykkes det ham at flette historiske fakta ind i en spændende fortælling, selv om der er et par steder hvor læseren let kan komme til at lide af faktaforstoppelse. I historien indgår en række sagaer om Ragnar Lodbrog, der fortælles af forskellige personer i bogen. Det er sagaer som mange vil nikke genkendende til, og de tilføjer romanen et element som gør at læseren føler sig hjemme i historien. Samtidig er det også en af bogens svagheder, for det bliver efterhånden for meget med de sagaer. Flere steder ville de have tjent deres formål ved at blive flettet ind i handlingen i stedet for at blive fortalt.

Ind imellem forsøger Rolf at finde ud af hvem der i virkeligheden slog Lodbrog ihjel, for var det nu også kong Ælla der stod bag? Dette “krimielement” fungerer ikke rigtigt. Det går lidt for meget Columbo i den, og det virker forstyrrende, fordi disse opklaringsepisoder er samlet i klumper rundt omkring i historien.

I en række tilbageblik udrulles Rolfs egen historie, og jeg lærer ham bedre og bedre at kende. Det fungerer rigtig godt, og som læser tror jeg på ham.

At Lodbrogsønnerne er meget forskellige, og til tider kan virke lidt karrikerede, gør egentlig ikke noget. For bogens svagheder til trods, fortæller den en rigtig god historie, og Lasse Holm er en dygtig fortæller. Selv om jeg flere steder fik en følelse af at Holm er kraftigt inspireret af Bernard Cornwells serie om Uhtred, er Holm alligevel så meget sin egen fortæller, at helhedsoplevelsen bliver rigtig god.

Sidst i bogen fortæller forfatteren lidt om sin research og historiske fakta. Han fortæller også at han nogle steder har rykket lidt rundt på et par personer, og at visse elementer i historien er fri fantasi. En rigtig god idé med sådan en lille redegørelse.

Bogen handler meget om vikinger som rå, afstumpede og voldelige. Det kan man mene er ærgerligt, da vikingerne var meget andet end det, men da bogen ikke lægger skjul på at handle om hævn, kan det næppe komme bag på læseren.

Selv om der er plads til forbedringer, glæder jeg mig til de næste bind i serien, og håber ikke at jeg skal vente alt for længe på dem.

Forfatter:
Lasse Holm

Oversat af:

Forlag:
Politikens Forlag

Udgivet:
2017

Sider:
373

Kategori:
Roman, Historisk

Anmeldt:
05.11.2017

Anmeldereksemplar fra forlaget

Af samme forfatter