Maiken er flyttet til Saudi-Arabien, hvor hun har fået job som antropolog. Hun skal følge nogle patienters kostvaner og udarbejde en rapport. Det bringer hende i forbindelse med en række spændende kvinder, der viser sig …

Maiken er flyttet til Saudi-Arabien, hvor hun har fået job som antropolog. Hun skal følge nogle patienters kostvaner og udarbejde en rapport. Det bringer hende i forbindelse med en række spændende kvinder, der viser sig at leve liv, der måske ikke helt passer til den forestilling Maiken har gjort sig, og nok heller ikke til læserens forestilling om kvindeliv i Saudi Arabien.

Først troede jeg, at romanen primært handlede om disse saudiske kvinder og deres liv. Men romanen er i lige så grad grad et portræt af den midaldrende, barnløse kvinde Maiken. Langsomt går det op for os, hvorfor hun har taget jobbet. Hvorfor hun ikke længere er sammen med sin kæreste. Og hvorfor hendes økonomi måske ikke er helt så stabil, som man skulle tro med ejerlejlighed i København og den slags.

Der er maleriske beskrivelser af de spændende, farvestrålende og interessante (ikke af de beskidte, fattige) sider af Riyadh og Beirut og jeg får lyst til at besøge de to byer. Men kommer næppe ikke til at gøre det. Selvom romanen peger på, at der løsnes op for ligestilling og kvinders muligheder, er det (i hvert fald i Saudi Arabien) fortsat et samfund med blandt andet streng social kontrol, som jeg har svært ved at skulle støtte økonomisk ved at lægge mine feriepenge der. Men det ændrer ikke på, at det er spændende at læse om. Faktisk er det helt rart i disse epidemitider at kunne rejse væk i litteraturen.

Jeg ved ikke, om jeg er blevet meget klogere på kvinder i Saudi efter at have læst Løbeklubben i Saudi. Jeg har muligvis fået et lille indblik i de rige, privilegerede kvinders liv, men ikke i kvindeliv generelt. Men måske behøver man heller ikke altid at blive klogere, når man læser. Måske er det okay blot at læne sig tilbage og blive underholdt med historier fra de varme lande. Og det skal forstås positivt, for underholdt blev jeg. Både af kvindernes historier og on fortællingen om Maiken.

Lotte Garbers (f.1976) debuterede i 1999 med romanen For egen vinding. Har siden skrevet flere romaner og novellesamlinger med kærlighed og parforhold som temaer. Hun har selv boet nogle år i Saudi-Arabien med sin mand, og mødte i den forbindelse flere kvinder, der har inspireret til romanen Løbeklubben i Saudi.

For år tilbage læste jeg bogen Pigerne fra Riyadh, som er en rigtig fin bog, der også fortæller om kvindeliv i et mandsdomineret samfund og som bestemt også er værd at læse.

Lotte Garbers, Løbeklubben, August 2020, 298 sider, People´sPress