Nogle bogserier fordrer en pause mellem de individuelle bind, mens andre inviterer til at blive læst back-to-back, som det kaldes. Og Louise Haibergs Død verden-serie hører uden tvivl til den sidste kategori. Det var kun, …

Nogle bogserier fordrer en pause mellem de individuelle bind, mens andre inviterer til at blive læst back-to-back, som det kaldes. Og Louise Haibergs Død verden-serie hører uden tvivl til den sidste kategori. Det var kun, fordi jeg havde andre bøger, der skulle læse, at jeg ikke netop læste hele serien i én køre fra start til slut.

Det ser sort ud for Bane. Han er stadig i live med zombievirussen i blodet. Da hans situation begynder at forværres, beslutter Nera at tage aktion. Hun injicerer sig med den endnu ikke helt gennemtestede kur mod zombievirussen, så Bane kan drikke hendes blod og derved blive kureret.

Hendes mission lykkes, men de bliver begge to sat i isolation. Nera er frustreret og vred, og hendes adfærd ændres til det værre. Hun hverken spiser eller drikker, og hun er aggressiv over for alle. Det er først, da hun bliver ført til Bane, der er tilbageholdt på magisk vis i vampyrelvernes parallelverden, at Nera falder til ro. Snart bliver det dog klart for dem, at noget er forandret, og den såkaldte kur ikke er sikker. Vil de nogensinde få mulighed for at slå sig ned i ro?

Der er flere ting, som adskiller denne bog fra andre zombiefortællinger. For det første har vi de forskellige monstre, hvor vampyrelverne er en spøjs, men ganske gennemført kombination af to typer af væsner. De påvirker mennesker som vampyrer og udviser enten stærk seksuel tiltrækningskraft eller optræder faretruende. Som nogle elvere tit fremstilles, har denne race en ophøjet selvforståelse og er også mennesker fysisk overlegne.

For det andet så kombinerer forfatteren en reflekterende og berettende jeg-fortæller med en udførlig dagbogform, der optager en pæn andel af bogens omfang. De supplerer hinanden glimrende og bidrager til at skabe en indlevende læseoplevelse. Sammen med Haibergs lette sprog og et højt tempo er bogen – lige som de tidligere bind – ret hurtigt læst.

Selvom der er død og seksuelle antydninger, kan Forenet godt læses af unge læsere fra 13-14-års alderen, men jeg kan bestemt også anbefale den til voksne læsere. Den bevæger sig på kanten mellem fantasy og horror, og nogen vil nok kalde den for dark fantasy, men kærlighedsforløbet mellem Bane og Nera synes at vægte lige så højt hos forfatteren.

Læs også anmeldelserne af bind 2, Utopia, og bind 3, Håb.

Louise Haiberg: Død verden 4 – Forenet. Tellerup, marts 2020. 284 sider.