Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde…. Sådan synger vi hvert år til midsommer, men bag fællessangen gemmer sig en større sandhed. Engang føltes troldene og heksene nemlig særdeles virkelige – og …

Hver by har sin heks og hvert sogn sine trolde…. Sådan synger vi hvert år til midsommer, men bag fællessangen gemmer sig en større sandhed. Engang føltes troldene og heksene nemlig særdeles virkelige – og farlige for både krop og sjæl. Det fik konsekvenser.

Det begyndte ikke i 1589, men alligevel var 1589 et skelsættende år i dansk heksehistorie. Det var nemlig året, hvor Christian d. 4.s søster skulle giftes med den skotske konge. En flåde af skibe skulle ledsage hende trygt derover, men uvejr og uheld tvang dem i havn i Norge og den kongelige alliance måtte udsættes.

Årsagen? Det måtte nødvendigvis være trolddom!

Ikke mindre end 13 mennesker endte på bålet for at have forgjort kongens skibe, og dermed var bolden givet op til omfattende hekseprocesser landet over. Både høj og lav – men mest lav – gav sig tilsyneladende af med trolddom, og processerne fulgte deres egen, sære logik. Forhør, retssager, tortur og henrettelser – alt sammen omhyggeligt nedfældet i retsprotokoller og ofte med kongens bevågenhed.

Det var en samfundssag at bekæmpe trolddom, og myndighederne gik grundigt til værk. At blive anklaget for trolddom var en farlig sag, men i modsætning til hvad mange tror, var det bestemt ikke givet, at den anklagede blev dømt. Hvis man havde nogen, der kunne tale for at man var et godt menneske – allerhelst sognepræsten – så kunne retten se bort fra sladder og manglende beviser. I andre tilfælde faldt dommen nådesløst, og sandheden er måske også, at nogle af de anklagede også selv mente, at de beherskede magi.

I Heksejagt gennemgår Louise Nyholm Kallestrup de teologiske begrundelser for heksejagten såvel som processerne selv, og perspektiverer og eksemplificerer gennem enkelte sager. Kallestrup skriver flydende og fængende, og Heksejagt er en bog man bliver klogere af at læse.

Heksejagt er otteogtredivte bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Louise Nyholm Kallestrup: Heksejagt. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 12. november 2020