Mørkt motiv er den første bog i Louise Pennys serie om kriminalkommissær Armand Gamache og den lille landsby Three Pines. Penny er en af Canadas mest kendte forfattere, og nu udkommer hendes bøger endelig på …

Mørkt motiv er den første bog i Louise Pennys serie om kriminalkommissær Armand Gamache og den lille landsby Three Pines. Penny er en af Canadas mest kendte forfattere, og nu udkommer hendes bøger endelig på dansk. Det er god gammeldags krimi – tænk Hercule Poirot og Sherlock Holmes – og det fungerer super godt.

I den lille landsby Three Pines i det sydlige Montréal vågner beboerne til en diset morgen kort efter Thanksgiving. Men alt er forandret, for en af landsbyens allermest elskede indbyggere, Jane Neal, findes død i skoven. Ingen kan forestille sig, at nogen ville Jane til livs, så alle går ud fra, at der må være sket en jagtulykke, da der er en del krybskytter i skovene omkring Three Pines.

Kriminalkommissær Armand Gamache tilkaldes, og det bliver hans opgave at skille skidt fra kanel blandt alle de historier, han får fortalt fra landsbyens indbyggere. Der er ikke umiddelbart nogen åbenlys gerningsmand, men Gamache er en erfaren rotte. Med list og kløgt kommer han langsomt ind på livet af landsbyboerne, og lidt efter lidt afsløres flere og flere hemmeligheder – blandt andet Janes egen. Opklaringsarbejdet kompliceres dog noget af den unge, overambitiøse kriminalbetjent Nichol, som i sin iver efter at imponere den legendariske Gamache, får trådt alt og alle grundigt over tæerne.

I denne første bog bliver vi introduceret til indbyggerne i Three Pines, og de mange forskellige personligheder udgør så herligt et persongalleri, at man næsten ville ønske, at man boede der selv. Gamache, som er inspireret af Pennys nu afdøde mand, er en vidunderlig hovedperson; han er venlig, betænksom, klog og har stor integritet. Humoren og varmen i både Gamache og selve fortællingen gjorde læsningen til noget af det hyggeligste, jeg længe har oplevet. At læse Mørkt motiv er som at sætte sig godt til rette under sit yndlingstæppe i en god lænestol foran pejsen. Det er råhygge og fantastisk underholdning, hvor fokus i historien er på selve opklaringsarbejdet – gåden der skal løses – og relationerne mellem de mange karakterer. Det er virkelig godt klassisk krimihåndværk, og heldigvis udgiver Hr. Ferdinand de næste tre bøger i serien i løbet af de næste par måneder. Behøver jeg sige, at jeg glæder mig?

Louise Penny, Mørkt motiv, Hr. Ferdinand, 329 sider, oversat af Helena Brennum, marts 2020