Stella er ni år gammel og flytter til Sverige med sin far.
Hendes mor og far er skilt og Stellas mor bliver boende i New York. Det er ikke nemt – for alt i Sverige …

Stella er ni år gammel og flytter til Sverige med sin far.

Hendes mor og far er skilt og Stellas mor bliver boende i New York. Det er ikke nemt – for alt i Sverige er nyt og far vil så gerne have, at hun falder til og at de skal føle sig som en familie med fars nye kæreste, hendes søn og deres fælles lille baby. Men Stella savner mor, der ikke rigtig kan få fortalt, at hun bliver boende i New York, også med en ny kæreste og der er også en lille baby på vej.

Stella bliver ikke spurgt om noget som helst, men forventes bare at gøre som de voksne siger, gå i skole, gå til tennis, få venner. I skolen er det ikke alle børn, der er lige flinke, men lidt efter lidt finder Stella sammen med Elena og drengen Ali, der ikke bor så langt fra Stella.

En dag fortæller Elena en hemmelighed der gør, at Stella får ondt i maven. For den slags hemmelighed er bestemt ikke noget børn skal gå med alene – og Stella finder ud af, at hun må have hjælp fra de voksne.

Det antydes, at Elenas stedfar kigger på hende og gerne vil røre ved hende, når moren er på arbejde. Historien understreger, at det skal man ikke opleve som barn, der skal handles og siges fra. Der er ingen voldsomme detaljer, men man er ikke i tvivl om, at der foregår noget, der ikke er i orden.

Bogen er skrevet af den svenske prinsesse Madeleine, der arbejder med børns rettigheder i World Childhood Foundation. Hun håber med denne bog, at sætte fokus på mobning og incest og bag i bogen er der forslag til, hvad man kan tale om efterfølgende. Læserne skal finde mod til at sige fra og mærke efter om ene egne grænser overskrides.

En ganske fin bog, med et vigtigt emne, men hvis den læses af mindre børn kræver det en snak bagefter. De lidt ældre læsere vil fint kunne læse den alene og stadig forstå budskabet.

Madeleine Bernadotte. Karini Gustafson-Teixeira og Marie Oskarsson, Stella og hemmeligheden, illustreret af Stina Lövkvist, Turbine, 144 sider, august 2020