Mads Peder Nordbo bliver bedre og bedre for hver krimi han skriver med Matthew, Tupaarnaq, Ottesen og alle de andre figurer, der knytter sig til historien om Tupilak og det frygtelige kuldeeksperiment, der foregik i …

Mads Peder Nordbo bliver bedre og bedre for hver krimi han skriver med Matthew, Tupaarnaq, Ottesen og alle de andre figurer, der knytter sig til historien om Tupilak og det frygtelige kuldeeksperiment, der foregik i 1990’erne i Grønland i al hemmelighed. Han var allerede god i sin første krimi i serien Pigen uden hud og skuffede bestemt heller ikke i nummer to: Kold angst, som begge er anmeldt her på bloggen.

I Kvinden med dødsmasken samler han op på hele historien og får givet alle svarene og det er rigtigt godt, møghamrende uhyggeligt og super spændende. Hvis du mangler en god krimi, så skynd dig at komme i gang med denne serie.

Matthew er knap nok kommet sig over at have mistet sin far og er stadig ikke hel efter tidligere at have mistet sin elskede kone og barn. Tupaarnaq er også forsvundet og er den første, der står for skud i anklagen på mord. Men Matthew ved, at hun er uskyldig og forsøger at få fat i hende, dog uden held.

Samtidigt er det grønlandske samfund ude af sig selv af frygt, fordi en frygtindgydende Qivittoq, en slags dæmon der er en død og dog levende, hærger og har slået en mand ihjel ved at lade ham fryse ihjel i en gammel brønd. Politiet tror ikke på skrønen om en Qivittoq, men Matthew bliver i tvivl, da han selv ser hende. Da der ovenikøbet bliver fundet en kvindehud ude i ødemarken, giver det ekstra brændstof til angsten i lokalsamfundet.

Matthew begynder at ane konturerne af den store sammenhæng og som binder fortid og nutid sammen og som involverer adskillige mennesker både i toppen af samfundet og ude i de mindre lokalsamfund. Hvis bare han kunne finde Tupaarnaq, som flere og flere indicier peger på som den skyldige. Bl.a. bliver hendes mobiltelefon fundet i nærheden af et gerningssted. Det ender med at Tupaarnaq finder Matthew, og hjælper ham, da han har allermest brug for det.

Ottesen arbejder også på sagen inden for politiet, men han er plaget af, at det går meget dårligt på hjemmefronten og at hans kone vil flytte fra ham og tage børnene med til Danmark. Da hans to små børn en dag forsvinder og hans kone bliver indlagt i koma, braser hele hans verden sammen. Er der en sammenhæng til alt det der sker, og hvad er det han ved, som nogen for en pris vil have ham til at tie med?

Der sker mange ting i Kvinden uden hud, og der er mange tragedier, der bliver afdækket. Det handler både om mord, et kuldeeksperiment, overtro, at tie om frygtelig viden, voldtægter og misbrug af børn. Men Nordbo formår at samle det hele op uden løse ender. Hen over det hele skinner hans kærlighed til og store viden om Grønland. Jeg har været rigtigt godt underholdt af dette velskrevne plot.

Mads Peder Nordbo, Kvinden med dødsmasken, Politikens forlag, 336 sider, august 2019.