Arvid Jansen er Per Pettersons alter ego og hovedperson i mange af hans bøger. Midaldrende, semikendt forfatter med hang til tungsind, damer og en lille tår over tørsten. Stout norsk landrace – med danske aner, ikke at forglemme. ”Mænd i min situation” er henlagt til 1992, to år efter den katastrofale brand på Scandinavian Star, […]

Arvid Jansen er Per Pettersons alter ego og hovedperson i mange af hans bøger. Midaldrende, semikendt forfatter med hang til tungsind, damer og en lille tår over tørsten. Stout norsk landrace – med danske aner, ikke at forglemme.

”Mænd i min situation” er henlagt til 1992, to år efter den katastrofale brand på Scandinavian Star, hvor 159 passagerer indebrændte, heraf mange nordmænd og danskere.

Arvids tungsind er til at forstå. Han mistede fire slægtninge på ”skibet”, som han kalder det (aldrig Scandinavian Star), og har svært ved at tackle sorgen. For hvordan kan man være fire gange mere ked af det, end hvis blot én var død?

Men dødsulykkerne ligger trods alt et par år tilbage. Lige nu er det mere påtrængende, at Turid er skredet og har taget de tre piger med.

Hvad gør en klog mand – og hvad gør Arvid? Han går på nattedruk og lader sig efterfølgende invitere hjem af venligtsindede damer. Overraskende ofte er der bid, og uoverraskende ofte bliver det ikke det store sus for nogen af parterne. Arvid har nemlig ikke hjertet med i sine gerninger; han siver lige så stille.

Den lune Per Petterson skriver som en mand, der gennem et langt liv selv har prøvet at sive i alle mulige sammenhænge. Til fester og i andre sociale sammenhænge, i forhold til kone og kærester, over for børn og venner – ja, endog konfronteret med sit eget mere skarptskuende jeg siver Arvid.

Han siver fx ned i den gamle gyldent-rustne Mazda 929 og overnatter i den i stedet for at blive i lejligheden og se spøgelserne i øjnene. Han tuller omkring i Oslo, fra beverding til beverding, men siver straks, når han får øje på nogen, han kender. Og når de søde, ukendte damer, hvis senge han får listet sig hjem i, begynder at blive personlige, så siver Arvid.

”Mænd i min situation” er en morderligt hyggelig og klog lille bog skrevet af en forfatter, der behersker hele klaviaturet. Både teknisk og menneskeligt. Det kan kun gå for langsomt med at få hevet Pettersons verdenssucces ”Ud og stjæle heste” hjem fra biblioteket. Og alle hans andre sørgmuntre værker.

Lån bogen på biblioteket