Døren er en fortælling om et usædvanligt venskab mellem to meget forskellige kvinder. Magda er en ung, veluddannet kvinde, og da hun får brug for en husholderske, bliver hun anbefalet at opsøge Emerence.
Men hvor Magda …

Døren er en fortælling om et usædvanligt venskab mellem to meget forskellige kvinder. Magda er en ung, veluddannet kvinde, og da hun får brug for en husholderske, bliver hun anbefalet at opsøge Emerence.

Men hvor Magda forestillede sig, at hun skulle beslutte sig for, om hun ville ansætte Emerence, så er det tydeligt, at Emerence selv bestemmer, hvor og for hvem hun arbejder. Hun gør det således klart for Magda, at hun vil komme nogle gange og så derefter beslutte, om hun ønsker at arbejde for hende.

Denne situation er ret kendetegnende for relationen mellem de to kvinder, og den skiftende magtbalance er en spændingsfaktor i fortællingen.

Relationen bærer også præg af stor ambivalens og følelsesudsving. For eksempel da Magda kommer hjem efter et hospitalsbesøg hos sin mand, og håber og forventer og har brug for, at Emerence er der til at tage imod hende. Emerence har tidligere udvist stor ømhed for Magda i forbindelse med mandens sygdom, men hun er der ikke. Magda bliver fortvivlet og udviser stor kølighed, når Emerence så endelig kommer. Det er følelsesmættet læsning – det er så godt skrevet, at man vitterligt føler sig inde i maven på Magda.

Ingen kender Emerences historie, og en dag træffer Magda et valg, der får konsekvenser for deres relation.

Bogen er ”mættende” og skrevet på en måde, så det er umuligt at læse den hurtigt. Sproget er tæt, billedrigt, fuld af følelser, og der står så meget mellem linjerne, at man skal læse den grundigt. Den er som et virkelig tungt, men godt, stykke chokoladekage. Du skal have tålmodighed med fortællingen, men der venter en stor oplevelse.

Magda Szabó regnes for en af Ungarns største forfattere og Døren er hendes hovedværk. Bogen er oversat til flere sprog og har modtaget flere priser lige som den er filmatiseret med Helen Mirren i hovedrollen som Emerence.

Magda Szabó, Døren, People’s Press, september 2020, oversat af Peter Esztherhás, 303 sider.