Vi befinder os i det herrens år 1517 på Mikkelsmarkedet på torvet i Helsingør, der er godt gang i handlen og Elin ølkone har lige købt nye krus til sin beværtning, alt lover godt og om ikke længe kommer hendes mand og søn hjem efter lang tid på søen. Men på markedet er også borgmester […]
The post Magt over ret af Birgitte Jørkov first appeared on Bogrummet.

Vi befinder os i det herrens år 1517 på Mikkelsmarkedet på torvet i Helsingør, der er godt gang i handlen og Elin ølkone har lige købt nye krus til sin beværtning, alt lover godt og om ikke længe kommer hendes mand og søn hjem efter lang tid på søen. Men på markedet er også borgmester Henrik som har svært ved at holde fingrene for sig selv, men da han kniber Elin svare hun igen med en synge de ørefigen og går videre til sin ølbod. Ved ni-klokkens slag skal alle lukke ned, og Elin er igang med at gøre dagens omsætning op da hun pludselig mærker to stærke arme omkring sig. Det er borgmester Henrik, som er kommet ind af bagdøren og nu vil lære “sådan en lille vildkat” hvordan hun skal behandles. Det bliver en skældsættende dag i Elins liv, og en hændelse der kommer til at påvirke hele byen, selv om alle forsøger at holde lav profil og bare passe deres eget. Det er en brydningstid den katolskekirken er presset af reformationen, og kongen henretter Torben Oxe for mordet på hans bolerske Dyveke. Som i dag, dem der har magten har retten.

Magt over ret er den femte bog i serien af Helsingørkrimier som Birgitte Jørkov har skrevet. Første bind Vor frues Sorte søndag udkom i 2001 og blev starten på en glimrende serie der kombinerer krimi med beskrivelse af middelalder livet i Helsingør. Hvis man som jeg har hang til historie, er det simpelthen en fantastisk kobling. Sproget malerisk og man er ikke i tvivl om at Birgitte Jørkov kender sin middelalder. Hvis man som læser ikke er så velbevandret i den periode, er der bagerst i bogen en fin lille ordforklaring, ligesom der er et kort efterskrift der omhandler de personer der har afsæt i virkeligheden. En god bog som jeg kan anbefale at tage med på ferien.

Birgitte Jørkov (1946) er cand.mag. i dansk, historie og filosofi og tidligere gymnasielærer. Hun bor i Snekkersten og skriver historiske romaner og middelalderkrimier om kvinder og kvindevilkår.

Anmeldereksempla.

Lån bogen på biblioteket

The post Magt over ret af Birgitte Jørkov first appeared on Bogrummet.